Osuuskunta-aate elää

28.02.2024

Tuskin arvasivat englantilaisen Rochdalen kylän kankurit 1840 -luvun alussa, millaisen liikkeen pistivät alulle perustaessaan ensimmäisen kuluttajaosuuskunnan. Kankurit olivat kyllästyneet yksityiskauppiaiden toimintaan. Tavaratarjonta oli heikkoa ja tuotteiden hinnoittelu mielivaltaista.
Kankurit laittoivat vähät rahansa yhteen ja ostivat suurempia tuote-eriä kerralla. Jos tilikauden päättyessä oli rahaa kassassa, voitto jaettiin käytön suhteessa. Kankurien yhteistyön seurauksena alettiin puhua Rochdalen periaatteista, jotka ovat osuustoiminnalle tärkeitä tänäkin päivänä. Periaatteisiin kuuluvat demokraattinen päätöksenteko eli jäsen per ääni, ylijäämän jako käytön mukaan ja osuuspääomalle maksettava korko.
Ensimmäinen osuustoimintalaki säädettiin Suomessa autonomian aikana 1900-luvun alussa. Osuuskuntien yhteistoimintaa ja osuustoimintavalistusta edistämään perustettiin jo vuonna 1899 Pellervo-Seura. Tässä hankkeessa oli vahvasti mukana Hannes Gebhard, jota pidetään suomalaisen osuustoiminnan isänä. Alettiin puhua pellervolaisesta osuustoiminnasta.
Osuustoiminta oli tärkeässä osassa, kun nuori tasavalta ryhtyi rakentamaan tulevaisuuttaan. Suomi oli köyhä maa ja siksi taloudellinen yhteistoiminta oli tärkeää.
Osuuskuntia perustettiin paljon heti 1900-luvun alussa. Maatalouden alkutuotantoa on jalostettu osuuskuntien omistamissa meijereissä ja lihataloissa toista sataa vuotta. Osuuspankkeja ja osuuskauppoja syntyi samaan aikaan tuottajaosuuskuntien kanssa. On selvää, että niin pankit kuin kaupatkin joutuivat kamppailemaan markkinoista.
Vähittäiskaupassa osuuskaupat ovat olleet haastajia. Yksityiskauppiaiden kanssa kisattiin takavuosina maaseudun asiakkaista. Nyt kaupalliset kilpailijat ovat vetäytyneet maakuntakeskuksiin ja etelän väkirikkaille asuinalueille. Osuuskaupat ovat jääneet yksin kantamaan yhteiskuntavastuuta ruokahuollosta.
Osuuskauppa Keskimaa teki viime vuonna hyvän tuloksen. Ruokakauppa on osuuskaupalle tärkeä toiminta-alue. Hyvä tulos viestii siitä, että omistajat luottavat omaan osuuskuntaansa, joka investoi myös maaseudulle.
Uuraisten juuri avattu uusi S-market ja kesällä valmistuva Multian uusi Sale-myymälä ovat hyvä esimerkki maakuntakaupan toiminnasta. Osuuskaupan tehtävä on tuottaa etuja ja palveluita jäsenilleen kilpailukykyiseen hintaan.

Lue myös nämä:

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Jouni Pursiainen miettii, että kyllä Kyynämöisillä kelpaa mökkeillä, kun majavat toimittavat...

lue lisää