Kirjastoautoreitit uusiksi syksyllä

25.01.2024

Jyväskylän kaupungin säästöihin liittyen kirjastoauto Martti on päätetty poistaa käytöstä. Kesään asti Martti kulkee kuitenkin vielä normaalisti, eikä Korpilahti jää ilman kirjastoautopalvelua syksylläkään.

– Kirjastoauto Ainon tilalle saamme uuden kirjastoauton ja kirjastoauto Wivi jatkaa liikennöintiä. Syksyllä meillä on kaksi kirjastoautoa käytössä, ja luomme kokonaan uuden reittikokonaisuuden, osastonjohtaja Minna Myllylä Jyväskylän kaupunginkirjastosta kertoo.

– Nykyisillä aikatauluilla ja reiteillä jatketaan toukokuun loppuun asti. Kesätauon jälkeen aloitetaan aivan uusilla aikatauluilla ja reiteillä. Muutos koskee kaikkia kolmea kirjastoautoa.

Minna Myllylän mukaan Korpilahdella kulkee jatkossakin kirjastoauto.

– Kirjastoauto Martin poisjääminen ei tarkoita sitä, että Korpilahden kaikki kirjastoautopysäkit jäisivät pois. Muutoksia tulee kaikkien autojen reiteille; koulut ja päiväkodit ovat tärkeysjärjestyksessä etusijalla, mutta myös iltareittejä ajetaan syksylläkin, ja myös Korpilahdella on iltapysäkkejä, Myllylä sanoo.

– Reittejä suunniteltaessa katsotaan vähän tilastoja, missä on ollut vilkasta käyttöä. Meillä on nyt myös sellaisia pysäkkejä, joissa yksi ihminen lainaa paljon, mutta pysäkillä ei ole muita vakituisia kirjastoauton käyttäjiä. Esimerkiksi sellaisille asiakkaille, jotka eivät korkean iän tai sairauden vuoksi pysty asioimaan kirjastossa, on tarjottu Kirjasto Kotiin-palvelua. Palvelussa toimitetaan kirjapaketti asiakkaan kotiin, mutta asiakaspaikkoja palveluun on hyvin rajallisesti, Myllylä kertoo.

 

Kirjastoauto Martista tehtiin viime vuonna noin 29000 lainaa, käyntejä oli noin 6000.

– Suurin osa lainoista tehdään kouluilla ja päiväkodeilla. Iltapysäkkiasiakkaista meillä ei ole erikseen tilastoja, mutta noin 80 aktiivista iltapysäkkiasiakasta on tilannut tekstiviestipalvelun, jolla ilmoitetaan mahdollisista aikataulumuutoksista, Minna Myllylä kertoo.

Kirjastoauto Martti käy Tikkalan päiväkotikoulun lisäksi kouluilla ja päiväkodeilla eri puolilla Jyväskylää, Martin iltareitit pyörivät Korpilahdella.

– Martin reitillä on myös kaksi ostopysäkkiä, toinen Isolahden koululla Muuramessa ja toinen iltareitillä Rutalahdessa Joutsan puolella, Myllylä kertoo.

– Martti on ollut vajaakäytössä, se on ajanut vain yhden reitin päivässä, joko aamupäiväreitin tai iltareitin. Aino ja Wivi kiertävät kaksi reittiä päivässä. Eli Martin poistaminen ei vie ihan kolmasosaa kapasiteetistamme, se helpottaa uusien reittien suunnittelua.

Uusia reittejä suunnitellaan Minna Myllylän mukaan kevään aikana.

– Teemme myös asiakaskyselyjä ja kartoitamme toiveita reiteistä, pysäkeistä, kellonajoista ja aineistostakin, Myllylä toteaa.

Minna Myllylän mukaan siihen, miksi juuri kirjastoauto Martti poistetaan käytöstä, vaikuttaa se, että Martti on ollut vajaakäytöllä.

– Martti on myös erillisessä tallissa, tallivuokrakin vaikuttaa. Sinänsä Martti on vielä aika hyväkuntoinen kirjastoauto. Martti, samoin kuin Aino, tulivat meille kuntaliitoksen myötä. Meillä on ollut hyvä tilanne, tämän kokoisessa kaupungissa on harvoin kolmea kirjastoautoa, Myllylä sanoo.

 

Kirjastoauto Martti ajaa Korpilahdella iltareittejä maanantaisin ja tiistaisin. Reitit kulkevat sivukylillä niin Korpilahden pohjois- kuin eteläosissakin, myös Vespuolella kirjastoauto käy. Pysäkkejä iltareiteillä on yhteensä parikymmentä.

– Tyhjiä pysäkkejä Korpilahdella ei juuri ole, jokaisella pysäkillä on omat vakioasiakkaansa, kirjastoautovirkailija-kuljettaja Timo Malinen toteaa.

– Korpilahdella on innokkaita lukijoita vauvasta vaariin, yhdellä pysäkillä esimerkiksi perhepäivähoitaja hakee aina kassillisen kirjoja lapsille luettavaksi. Ja monelle ikäihmiselle kirjastoautolla käyminen on myös sosiaalinen tapahtuma.

Malisen mukaan kirjastoauto Marttiin mahtuu 4500 lainattavaa nidettä. Kirjojen lisäksi Martissa on aikakauslehtiä.

– Myös varauspalvelua käytetään paljon. Kirjoja voi varata netin kautta tai suoraan autosta, Malinen kertoo.

Saakosken pysäkillä kirjastoautossa asioiva Marja-Liisa Suutari pitää kirjastoautoa ensisijaisen tärkeänä palveluna.

– Käyn kirjastoautolla joka kerta kun se käy täällä, olen käynyt jo vuosikymmeniä. Jos kirjastoautoa ei olisi, olisin hyvin pettynyt. Minulla ei ole ajokorttia itselläni, jos pitää päästä kirkolle, pitää hankkia aina joku kyytimään, Saalahdella asuva Marja-Liisa Suutari toteaa.

Myös Saakoskella asuva Minna Kemilä pitää kirjastoautoa tärkeänä palveluna.

– Se on hyvä, kun kirjastoautoon pystyy varaamaan kirjoja, ja ne saa hakea kaikki kerralla kahden viikon välein, Minna Kemilä kehuu.

– Kyllä me kirjastoauton haluamme pitää. Tarvitsemme me tänne sivukylillekin jonkun kaupungin palvelun, kun ei täällä ole enää muuta, Suutari ja Kemilä sanovat.

Tiina Lamminaho

Lue myös nämä: