Muista tilata nuohooja myös mökille

31.05.2024

Nuohous on tärkeä osa paloturvallisuutta, ja säännöllinen nuohous pitää huolen, että tulipalon vaaraa ei synny ja tulisijoja sekä savuhormeja on turvallista käyttää.
Nuohous vapautui kilpailulle tammikuussa 2019, kun pelastuslain muutos poisti pelastuslaitoksilta velvollisuuden järjestää nuohouspalvelut alueellaan. Piirinuohoojista luopuminen tarkoitti, että koko maassa siirryttiin vapaaseen nuohouspalvelujen tarjontaan.
– Kaikki eivät vieläkään tahdo muistaa, että nuohooja pitää itse tilata. Joskus törmää tulisijoihin, joita ei ole nuohottu vuosikausiin ja se alkaa olla jo selkeä turvallisuusriski, nuohooja Tuomas Ilomäki sanoo.
Jos pahin käy, eli tulipalo syttyy, on vakuutuskorvausten kannalta melko olennaista, että nuohoukset on hoidettu ajallaan.
Uuraisilla syntynyt, nykyään Multialla asuva Tuomas Ilomäki on toiminut nuohoojana nyt vuoden, usein keikoilla mukana on myös vaimo Reija. Tuomas innostui alasta kokeiltuaan työtä ensin kokeneitten nuohoojien Erkki Sivulan ja Hannu Veijosen apupoikana ja opiskeli tutkinnon Tampereella.
– Vähän yllättikin, että jo viime syksy oli niin työntäyteinen, ajattelin, että ensimmäisenä vuonna ei tilauksia vielä tulisi kovin paljoa. Keskitalvi oli vähän hiljaisempaa, mutta nyt on taas vilkastunut selvästi, Tuomas Ilomäki kertoo.
Kotona tulisi nuohota tulisijat ja savuhormit säännöllisesti, eli noin kerran vuodessa, kesäasunnoilla vähintään kolmen vuoden välein. Nuohooja kannattaa tilata myös tarkastamaan tilanne, jos savuhormin kunto epäilyttää tai havaitsee siinä jotain poikkeavaa. Laki määrää, että talossa pitää olla kiinteät talotikkaat, mutta Ilomäen autosta löytyvät myös omat tikkaat, joten nuohoojan tilaamista ei kannata lykätä tikkaiden puuttumisen vuoksi.
Nuohoojan aikataulutuksen kannalta olisi hyvä, jos kaikki eivät tilaisi nuohoojaa syksyllä vaan tasaisemmin ympäri vuoden. Esimerkiksi mökin nuohous on hyvä tehdä keväällä ennen mökin käyttöä. Tämä varmistaa, että tulisijat ovat kunnossa kesäkauden alkaessa.
– Ihan parasta olisi, jos vaikka saman kadun tai tien varrella asuvat sopisivat yhdessä nuohoojan tilaamisesta, se vähentäisi huomattavasti siirtoajoa, jota tällä hetkellä on aika paljon. Se vie turhaa aikaa, eikä ole kovin ekologistakaan. Se, että niin moni tekee nykyään etätöitä, taas helpottaa nuohoojakäynnin sopimista, Ilomäki kertoo.
Ilomäet toimivat pääasiassa Uuraisten, Multian, Petäjäveden ja Keuruun alueella. – Kyllä me lähdetään kauemmaskin, jos tarve vaatii.
Nuohoojan ammattitaidon ansiosta puilla lämmittäminen on turvallista. Näkyvin jälki nuohoojan käynnistä on kuitenkin se, millaiseen kuntoon huusholli jää. Musta nokinen saappaanjälki valkoisella villamatolla ei ole erityisen hyvä käyntikortti.
– Se, että tekee työnsä siististi, on tärkeä asia. Jos jätät sotkun jälkeesi, niin turha on odottaa soittoa seuraavana vuonna. Imurissanikin on kolminkertaiset suodattimet, joten kaikki noki jää imurin sisään, Tuomas Ilomäki päättää.

Hanna Lahtinen

Lue myös nämä: