Kyläkävelyllä moni asia pisti silmään

18.06.2024

Elinvoimainen kuntakeskusta -hanke järjesti parisen viikkoa sitten kyläkävelyn Uuraisten keskustassa. Matka alkoi hankevetäjä Outi Raatikaisen johdolla hellesäässä kunnanviraston kulmilta Leinikinpuiston kautta S-Marketin ohi uudelle urheilukentälle. Uusi Kisatie ohitettiin ja kurvattiin Nuokkarin, eli vanhan kuntalan kulmalta alas kirkkolaaksoon. Paluumatkalla ohitetiin koulukeskus, kirjasto ja Kuukankodin kokonaisuus ja jatkettiin aina liikenneympyrälle saakka. Lopuksi juotiin kahvit Selmassa. Osallistujia oli kaikkiaan kymmenkunta, osa porukasta jätti hellesäässä jonkun pätkän patikoinnista pois.
Kunnan viranhaltijoita olisi toivottu mukaan varsinkin tekniseltä puolelta ja paljon heille terveisiä lähtikin. Kävelijöiden huomio kiinnittyi ennen kaikkea pienehköihin, korjattavissa oleviin epäkohtiin. Sille, että keskustan julkiset rakennukset edustavat pitkälti 70-90-lukujen laatikkoarkkitehtuuria, ei mitään voi, mutta huolletumpi yleisilme pelastaisi paljon.
Jo ensi metreillä huomattiin vihreä keräyspaperilaatikko kunnanviraston kulmilla, joka on monien mielestä ulkonäköönsä nähden liian näkyvällä paikalla.
– Se oli ennen kunnantalon kulmalla, jos sen saisi siirtyä sinne palaneen jätekatoksen paikalle takaisin, ehdotti Maija Hyvärinen.
– Paikka pitää kuitenkin olla sellainen, että myös Rivikuukan ikäihmiset pääsevät helposti viemään keräyspaperinsa, Kati Hiekkanen huomioi.
Yleisesti harmiteltiin kylänraitin kunnossapidon lyhytjänteisyyttä ja suunnitelmallisuuden puutetta.
– Esimerkiksi koulun taakse on aikanaan rakennettu kuntoportaat ja laitettu kauniit istutukset, jotka sitten on jätetty hoitamatta ja ovat nyt pilalla. Mitään ei kannata rakentaa, ellei samalla sitouduta myös ylläpitämään rakenteita, totesi Voitto Hyvärinen. Tämä koskee valitettavan usein varsinkin EU-hankkeita, jotka hankkeen päätyttyä jäävät oman onnensa nojaan. Toistaiseksi EU-hanke Leinikinpuisto on kuitenkin pidetty kunnossa.
Matka jatkui ja todettiin, että uusi urheilukenttä on hieno ja siisti, mutta huoltorakennus vaatisi katon siivouksen ja maalia pintaan. Urheilutien ja Kuukantien risteykseen tarvittaisiin suojatie, samoin koulun kohdalle pyöräilyn salliva suojatie. Mansikkamäentielle betoniporsaita.
Kirkon siisti piha-alue ja upeat puut saivat yleisesti kiitosta. Muutamien yksityiskiinteistöjen kunto harmitti kävelijöitä, mutta yhdessä todettiin, että niilee ei nyt vain mitään voi.
– Tärkeintä kuitenkin olisi hoitaa kunnalle kuuluvat pikkuasiat ajallaan ja huolella, se kohentaisi yleisilmettä jo huomattavasti, kävelijät painottivat.

Hanna Lahtinen

Lue myös nämä: