Toivakka-rallissa kylmää mutta iloista tunnelmaa

20.02.2024

Muuramelaisen Yellow Racing Team ry:n järjestämä Toivakka-ralli 2024 onnistui siitäkin huolimatta, että edellisvuorokauden lumimyräkkä teetti melkoisesti lisätöitä. Lunta riitti ja monet penkanpusuja kalastelivat, tuskin kuitenkaan tieten tahtoen. Joidenkin matka jäi kesken, keskeyttäneitä oli kaikkiaan 52.
Ralli ajettiin harrasterallisarjan koko Suomen sarjan kolmantena osakilpailuna. Ralli oli myös neljän osakilpailun ”puolikkaan sarjan” eli etelän sarjan avauskisa.
Sarjan kisat ovat kaikille avoimia viime vuoden tyyliin. Pääosin sarja ajetaan samoilla säännöillä kuin viime vuonna. Viime kaudesta poiketen etelän ja pohjoisen aluesarjoissa voi kerätä pisteitä vain toisessa sarjassa. Näin ollen koko sarjan ajava kuljettaja ei voi napsia molempia aluemestaruuksia. Lisämausteena Toivakka-rallin oheispalveluna ICT- ja karttapalvelut Peltonen tuotti rallista livelähetyksen. Livestream kesti koko päivän ja sisälsi materiaalia koko kilpailun ajan.

Kuvat:
Mukaan oli saapunut TV-sarja Latelasta tutut miehet, Tuomas Harhala ja Lauri Valkama. Latelan bemariporukka ajeli varsin vauhdikkaasti kunnes tekninen vika keskeytti kilvanajon.

Toivakan oma poika Kristian Nieminen oli kaivanut esiin vanhan sotaratsunsa Toyota Starletin ja hyvinhän se matka sillä taittui. Kartturin paikalla istui Tapio Mäkinen.

Riku Tullila ja Riikka Tullila kisasivat luokka 1:ssä Ford Anglialla. Pari joutui keskeyttämään rengasrikkoon.


Lähtöluettelo oli varsin komea, sillä mukaan päässeitä oli 220 autokuntaa. Varallekin jäi vielä 16 mukaan halunnutta.
Kilpailukeskuksena toimi Toivakkatalo. Toivakkalaisina yhteistyökumppaneina olivat mm. Upin Lounaskahvila, joka toimi Kilpailun nuottimateriaalien jakopaikkana sekä katsojaoppaiden myyntipaikkana. Anaika Wood Ltd Oy oli myös vahvasti mukana kisassa.
– Sahalla oli autojen traileripurku ja kuljetusvaunujen säilytyspaikka. Aamun säädöt ja renkaiden vaihdot tapahtuivat keskustan alueilla ja etähuolto Leivonmäellä iltapäivällä, kertoi Mika Mäkelä.


Toivakan rengas- ja autohuolto oli kilpailun virallinen tankkauspaikka.
Itse kilpailu eteni ykkös- ja kakkoserikoiskokeiden osalta suunnitelmien mukaan, joidenkin erikoiskokeiden aloitus myöhästi lumimyräkän aiheuttamien kunnossapitotöiden vuoksi.
Vatsan tarpeista vastasi Upin Lounaskahvilan ja Ravintola Sun Toiveen lisäksi Toivakkatalolle pystytetty Toivakan Rivakan myyntipiste, jonka tuotto käytetään seuran nuorisotoiminnan hyväksi. Leivonmäen taukopaikalla Entisen Teboilin terassilta sai etähuollossa niin kilpailijat, huoltomiehet ja kyläläiset kahvia, makkaraa, pullaa ja virvokkeita. Leivonmäen kahvion tuotto menee leirikoulun varainhankintaan.

Pääluokaksi muodostui kutsukilpailuna ajettu Vetomestari-kilpailu. Siinä ajokkeina ovat kaksivetoiset ajokit. Rallin järjestäjäorganisaatio ansaitsee suuret kiitokset. Keliolosuhteiden vaikeudesta huolimatta ralli saatiin kunnialla lävitse ja hyvin oli myös Toivakan kunta edustettuna.

Veikko Ripatti

Lue myös nämä: