Toivakassa krolfataan, kirppistellään ja nautitaan maalaisbrunssista sekä klassisesta musiikista

04.06.2024

Toivakan Eläkeliiton yhdistyksen Liikuntapäivää toukokuun lopulla sää suosi. Hellesäässä urheiltiin ja hikoiltiin perinteisimmissä lajeissa, kuten ulkokuntosali, petankki ja kävely, sekä myös hiukan eksoottisemmissa, kuten nännikumien heitto ja krolf. Kalorivajetta korjattiin makkaralla.
Toivakan krolf-rata sijaitsee urheilukentän ympäristössä. Toivakasta onkin tullut Suomen johtava krolf-kunta, kiitos Esko ”Eko” Hietasen, jota esitteli lajin Toivakan eläkeliittolaisille muutama vuosi sitten. Jokaiselle radan 12 reiälle hän sai helpohkosti 100 euron sponsorirahan paikallisilta yrittäjiltä ja summa pelivälineiden hankintaan oli koossa. Nyt jokaisella reiällä komeilee jonkun toivakkalaisyrityksen logo.
– Kun yrittäjien hallitukselta tiedustelin asiaa, niin Korisevan Arja hihkaisi, että minulle numero 12. Myös Perälän kyläkauppiaan kanssa meillä on hyvä diili ja välineiden lainaus onnistuu kaupassa, Eko Hietanen kiittelee ja vihjaa, että auton peräkontissa on läjä kauppias Kertulta saatuja palkintoja odottamassa urheilusankareita.
Krolf on peli, jonka soisi olevan tunnetumpikin, se tarjoaa hauskaa ajanvietettä kaikenikäisille.
Krolfissa käytetään kroketin pelivälineitä, mutta peliä pelataan kuten golfia. Pelaajat lyövät palloa mailalla kohti reikiä. Krolf on helppo oppia, ja se sopii niin aloittelijoille kuin kokeneille pelaajillekin.
– Krolfin kehitti vuonna 1973 Tanskassa mies, joka oli huippugolfari, mutta jonka jalat eivät enää sallineet pitkiä kävelyjä, Eko Hietanen kertoo. Toivakkaan krolf löysi Ekon saarijärveläisen darts-kaverin Reijo Leppäsen kautta.
Toivakan kesä jatkuu vilkkaana. Ensi lauantaina vietetään valtakunnallista Avoimet kylät -päivää, johon Toivakassa osallistutaan aktiivisesti. Nisulan kylätalon pöytään katetaan Maalaisbrunssi ja bussi kuljettaa väkeä syömään Toivakan keskustasta. Ruuhimäen kylätalolla puolestaan on peräkonttikirppis, myyjäiset ja taimien vaihtoa. Myös Vanhassa Pappilassa on avoimet ovet.
Reilun viikon päästä torstaina puolestaan käynnistyy jo kuudennet Toivakan kamarimusiikkifestivaalit Aapo Järvisen ja Fanny Söderströmin johdolla. Jo avajaiskonsertissa Toivakan kirkossa soi koko festivaalin taiteilijajoukko täydessä mahdissaan. Luvassa on esimerkiksi Ravelia, Beethovenia, Debussya ja Schubertia.

Lue myös nämä: