Moksin vanha koulu täytti Hetan ja Markin toiveet

15.01.2024

Moksin koulun uudet omistajat Heta ja Mark Woods löysivät etsimänsä viime kesänä.

-Etsimme aktiivisesti noin kymmenen vuoden ajan sellaista kohdetta maalla, jonne voisimme sijoittaa itsemme pysyvästi jossain vaihetta elämää tai vaikka jo nyt, jos sopiva löytyy.  Kaikennäköisiä on käyty katsomassa ja olen seurannut esimerkiksi vanhojen kyläkoulujen sivustoja. Viime keväänä ponnahti Moksin koulu Korpilahdelta, Heta Woods kertoo.

Moksin koulun myynti-ilmoituksessa kaikki oli kohdallaan.

-Olen Jyväskylästä kotoisin, missä vietin lapsuuden ja nuoruuden. Kävin ottamassa pääkaupunkiseudulta vauhtia työelämässä, kunnes palasin takaisin yliopistoon opiskelemaan. Työt veivät uudelleen pääkaupunkiseudulle vuoden 1998 lopussa.

Heta tiesi Korpilahden entuudestaan. Myös koulun koko oli sopiva.

-Koko paketti oli sellainen, jota olimme hakeneet jo pidempään. Päätimme, että tämä on se meidän juttu ja tämä me nyt sitten hankitaan. Kävimme katsomassa kesäkuun alussa ja heinäkuun alussa koulu oli meidän.

Pariskunnan työpaikat sijaitsevat pääkaupunkiseudulla. Heta työskentelee henkilöstöhallinnon ja Mark viestinnän parissa. Heta on tehnyt töitä muun muassa Amer Sportsille ja Nokialle.

-Minulla on se tilanne, että teen töitä oman yritykseni kautta. Minua ei sido se, missä työtä teen. Mark on edelleen palkkatyössä, mutta hänelläkin on suunnitelmia tulevaisuuden varalle.

Mark on syntynyt ja kasvanut Lontoossa.

-Tapasimme siellä nuorina. Mark tutustui pohjoismaihin ja Suomeen. Hän ei ollut aiemmin käynyt Skotlantia pohjoisemmassa. Mark tuli Suomeen kesällä ja ihastui valoon, luontoon ja puhtauteen. Hän muutti Suomeen ja me menimme naimisiin. Mark on asunut Suomessa vuodesta 1990 asti, eikä varmaan Lontooseen muuta enää. Hän on niin suomalaistunut. Mark on ollut töissä muun muassa Jyväskylän yliopiston kielikeskuksessa ja pääkaupunkiseudulla hän on tehnyt viestinnän töitä esimerkiksi Nokialla. Hän on työskennellyt myös mainostoimistoissa. Tällä hetkellä hän on töissä Tata Consultancy Services -yrityksessä, joka on suuri, intialainen IT-alan yritys.

Koulua remontoidaan ja kunnostetaan.

-Tehdään rakennuksesta meidän näköinen ja pidetään siitän kiinteistöstä hyvää huolta. Siitä, missä vaiheessa siellä vakituisesti asutaan, on vielä kysymysmerkki. Meidän nuorin tyttäremme täyttää kuusitoista ja menee pääkaupunkiseudulla lukioon. Meillä on paritalon puolikas Leppävaaran lähellä ja hän aloittaa lukion tällä alueella syksyllä. Myöhemmin aiomme muuttaa pysyvästi Moksiin.

Heta ja Mark eivät ole ehtineet tutustua Moksin kylään tai Korpilahteen vielä kovin tarkkaan, kun syksyn aika kului pääosin sisätiloissa remonttia tehden.

-Pääsimme käymään vasta syyskuussa. Lokakuussa olimme syyslomalla ja teimme sisällä hommia. Marraskuussa tutustuimme ensimmäistä kertaa vähän paremmin kyläläisiin, kun olimme hirvipeijaisissa. Siellä oli kiva tutustua paikallisiin ihmisiin. Kylään tutustuminen on jäänyt vielä aika vähälle. Joulun aikaan jäätyi viemärit, ja siitä oli omaa haastetta.

Haastattelua tehdään Teams-yhteydellä; Heta on pääkaupunkiseudulla ja Mark Moksissa.

-Mark on tekemässä pintaremppaa asunnon puolella ja maalaa siellä tyytyväisenä seiniä ja ovia vanhan koiran kanssa.

Pariskunnalle luonnonläheisyys ja maaseutu ovat tärkeitä elementtejä Moksissa.

-Oma lajini on ratsastus, mihin Korpilahdella on hyvät mahdollisuudet. Haaveilen siitä, että jossain vaiheessa piharakennukseen voisi rakentaa ainakin kesätallin.

Lue myös nämä: