Joululehteä myytiin jo 60 vuotta sitten

16.11.2023

Ensimmäinen Korpilahden Joulu -lehti ilmestyi 60 vuotta sitten. Silloin lehden teosta vastasi Korpilahden yhteiskoulun kannatusyhdistys.
– Korpilahden yhteiskouluhan oli yksityinen oppikoulu, jota ylläpiti yhteiskoulun kannatusyhdistys. Valtionavun ja lukukausimaksujen lisäksi tarvittiin muutakin tuloa, Korpilahden Joulu -lehden nykyinen vastaava toimittaja Markku Lahti toteaa.
Korpilahden yhteiskoulu oli perustettu vuonna 1949, ja tuloja oli hankittu monenlaisilla talkoilla ja tempauksilla. Korpilahden Joulu -lehti tuli yhdeksi tulonhankkimiskeinoksi vuonna 1963.
– Yhteiskoulun kannatusyhdistyksen tekemät joululehdet olivat hyvin samanlaisia kuin Korpilahden Joulu -lehti nykyään. Niissä oli kirjoituksia kuntalaisilta, virkamiehiltä, opettajilta ja oppilailta. Nyt meillä on enemmän koululaisten kirjoituksia ja piirustuksia kuin silloin vanhoissa lehdissä oli, yhteiskoulun kannatusyhdistyksen aikaiset lehdet olivat nykyisiä vakavamielisempiä, Lahti kertoo.
– Vanhat lehdet olivat huolella tehtyjä ja korkeatasoisia. Niistä välittyi myös kotiseutuhenki, olihan mukana lehtiä tekemässä monia kotiseutuhenkisiä ihmisiä.
Markku Lahden mukaan yhteiskoulun kannatusyhdistyksen tekemien joululehtien kantavia voimia olivat muun muassa Jussi Punamäki, Erkki A. Merisalo, Juhani Raitala, Lauri Teittinen ja Yrjö Ratia.
– Vuonna 1974 tuli peruskoulu ja yhteiskoulu yksityisenä oppikouluna siirtyi historiaan. Korpilahden Joulu -lehden teko loppui moneksi vuodeksi, Lahti kertoo.

Korpilahden Joulu -lehti heräsi henkiin vuonna 1987, kun Korpilahden Lionsklubi päätti alkaa tehdä sitä.
– Siitä alkaen joululehti on ilmestynyt joka vuosi, Markku Lahti toteaa.
– Vuodesta 1987 lehti on kyllä kehittynyt paljon. Nykyään siinä on värikuviakin.
Korpilahden Joulu -lehti on Korpilahden leijonien suurin yksittäinen tulonlähde. Lehti tehdään talkoilla, ilmoitus- ja myyntituloista vähennetään ainoastaan painokustannukset, tuoton leijonat jakavat kokonaisuudessaan eteenpäin.
– Osa tuotosta jaetaan stipendeinä yhtenäiskoulussa ja Tikkalan koulussa, osa menee avustuksia johonkin tiettyyn kohteeseen pyytäneille. Olemme tukeneet esimerkiksi Pyrinnön lentopalloilijoiden Unkarin-matkaa ja toimintakeskuksen laatikkoviljelyä, Lahti kertoo.
– Nyt, kun kaupunkikin säästää kaikesta, tukea kolmannelle sektorille tarvitaan entistä enemmän. Leijonienkin tuki esimerkiksi urheiluseuroille on hyvänä lisänä.

Aineistoa leijonat ovat Lahden mukaan saaneet lehteen hyvin, ilmoittajatkin ovat lähteneet kiitettävästi mukaan.
– Yhteistyö koulun kanssa on mukavaa; kun saamme lehteen koululaisten kirjoituksia, pysymme itsekin vähän kärryillä siitä, mitä nuoret ajattelevat, Lahti toteaa ja kertoo, että koululaisten kirjoituksia ja piirustuksia on tarjolla paljon, eikä niitä kaikkia saa valitettavasti mahtumaan lehteen.
– Kotiseutuyhdistyksen kanssa teemme myös yhteistyötä, sekä lehdenteon tiimoilta että muutenkin. Leijonat on esimerkiksi ollut paljon talkoissa vanhalla myllyllä, Lahti kertoo.
– Kyllähän lehden tekeminen voimainponnistus on, se on samalla yhteistä tekemistä. Aika lailla meillä on ollut samanlainen kaava lehdessä vuodesta toiseen, mutta en tiedä, pitäisikö sitä väkisin yrittää muuttaakaan. Tekijät vaihtuvat pikku hiljaa, sitä kautta varmaan lehteenkin tulee muutosta.
Tämänvuotinen Korpilahden Joulu -lehti on jo painossa, hieman viimevuotisia tukevampi, 44-sivuinen lukupaketti tulee myyntiin Korpilahden joulunavaukseen joulukuun alkuun. Toimituskunnassa ovat tänä vuonna Markku Lahden lisäksi Mikko Strang, Pekka Autio, Matti Puurula, Olli Weijo, Kari Vaara ja Hannu Kaski.

Tiina Lamminaho

Lue myös nämä: