Avoimet kylät Toivakassa

Valtakunnallinen Avoimet kylät -päivä järjestettiin 10.6. jo yhdeksättä kertaa.
Päivän tavoitteena on lisätä kylämatkailua ja samalla tuoda parrasvaloihin kylien monipuolista toimintaa. Tapahtumissa esitellään kyliä matkailijoille ja uusille mahdollisille asukkaille. Avoimet kylät -päivänä kylät avaavat ovensa ja järjestävät vierailijoille monipuolista ohjelmaa.
Tapahtuman järjestävät yhteistyössä paikalliset yhdistykset, kylät, Suomen Kylät ry, maakunnalliset kyläyhdistykset, Leader-ryhmät ja kyläaktiivit.
Toivakassa ja naapurikylä Rutalahdessä päivä näkyin monin eri tavoin.

Toivakan Pitäjäseuran tapahtumassa pelattiin perinnepeli mälkkyä. Anne Vihinen heittää ja Irja Nieminen, Satu Paalanen ja Pentti Saukko seuraavat suoritusta. Vanhassa Pappilassa oli myös Lottien salaisuus -pakopeli koettavana, museoaitta avoinna ja pullakahvit tarjolla. Illalla saunottiin.

4H.n toiminnanjohtaja Kirsi Ilmonen valmisti iloiten hattaroita. Olihan kauppias Kerttu juuri lahjoittanut Toivakan 4H-yhdistykselle hattarantekokoneen. Vieressä nuori 4H-yrittäjä Aatu Pöyry kauppasi mahtavia muffinsseja ja pipareita.

Toivakan Lepinkäiset tarjoili hyviä muurinpohjalettuja ja samassa telttakatoksessa Toivakan Rivakan väki paisteli grillimakkaraa. Lettutarpeet ja grillimakkarat sponsoroi Toivakan Sale.

Keski-Suomen Pelastuslaitos oli Salen pihamaalla mukana esitellen paloautoa ja sen kalustoa. Lapsia paloauto kiinnosti kovasti.

Perälän tarjouksena oli CocaCola -juomaa ja arpajaiset, joita markkinoi Sami Mäntynen.

K-Market Perälällä oli myös suurten saippuakuplien tekoa. Nuoret Emil ja Milo tykkäsivät saippuakuplien lennättämisestä. Heitä ohjasti kaupan puolesta Kaija.

MLL:n nuoret taiteilivat kasvomaalauksia Salen seinustalla. Jaana Lamberg saa koristetta kasvoihinsa.

Nisulan kylätalolla sai ostaa kahvia, lohivoileipiä ja monenmoista leivonnaista. Kuvassa ostoksia tekevät Jonna Lehtinen ja Valtteri Väyrynen. Jonnan sylissä saksanmetsästysterrieri Roni katsoo myös myyntipöydän herkullista tarjontaa. Kyläyhdistyksen myyjinä olivat Henna Järvenpää ja Raija Kivistö.

Peräkonttikirppiksellä ei ollut niin paljon myyjiä kuin viime vuonna. Kauppa kuitenkin kävi.

Osmo Palonen viihdytti Avoimissa kylissä Rutalahdella.

Veikko Ripatti