Suomalainen koulutusinnovaatio NYTin Yrityskylä on saanut maailmanlaajuistakin tunnustusta.
Tämä ainutlaatuinen oppimiskokonaisuus tarjoaa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille elämyksellisiä kokemuksia työelämästä, taloudesta, yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta – opetussuunnitelmaan perustuen ja tutkitusti vaikuttavasti. Tänä lukuvuonna peräti 91 prosenttia suomalaisista kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisista osallistuu Yrityskylään.
Myös Toivakan koululaiset ovat olleet mukana tässä innostavassa oppimismatkassa Jyväskylän Yrityskylässä. Kuudennen luokan pojat kertovat kokemuksen olleen paitsi hauska, myös opettavainen:
– Oppii paljon asioita työstä, tiimityöskentelystä, rahankäytöstä, taloudesta ja johtajuudesta.
– Saa työskennellä tuntemattomien lasten kanssa.
– Oli tosi hauskaa ja tärkeää oli oppia pysymään aikataulussa.
– Sain esimerkiksi tulostaa 3D-printterillä, kokeilla VR-laseja ja metsäkonesimulaattoria.
Yrityskylä koostuu opettajakoulutuksesta, oppitunneista sekä yhdestä elämyksellisestä päivästä oppimisympäristössä. Kokonaisuus on suunniteltu pedagogisesti ja sen tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten valmiuksia muuttuvan työelämän tarpeisiin, oman arjen hallintaan ja omien vahvuuksien tunnistamiseen.
Toimintaa koordinoi valtakunnallinen, voittoa tavoittelematon järjestö Nuorten yrittäjyys ja talous NYT, joka syntyi kesäkuussa 2023, kun Nuori Yrittäjyys ry ja Talous ja nuoret TAT yhdistivät voimansa. Järjestö työllistää noin 75 vakituista työntekijää ja vuosittain noin 150 osa-aikaista tuntityöntekijää Yrityskylissä.
– Toivakan koulukeskuksen vanhempaintoimikunta on ollut aktiivinen tukijoiden hankinnassa jo useana vuonna, ja sponsoreiden panos on ollut merkittävä, kertoo vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Heidi Hokkanen.
– Lämmin kiitos seuraaville tukijoillemme, joita ovat MTK-Toivakka, Teema-asunnot, Anaika Wood, Maanrakennus Huuskonen ja MH-Betoni.
Yhteistyö näkyi myös konkreettisesti.
– Anaika Wood haastoi 6. luokan oppilaat leipomaan henkilöstölleen munkkeja. Lopulta koulun arkeen paremmin sopiviksi valikoituivat voisilmäpullat, joita oppilaat leipoivat syyskuun lopussa yhteensä 60 kappaletta – ja tietenkin myös maistiaiset itselleen. Tuotantojohtaja Hannu Maukonen otti herkut tyytyväisenä vastaan, kertoo Hokkanen.