Ylä-Muuratjärvellä testataan tiloja evakuointiin ja hätämajoitukseen

18.03.2024

Korpilahden pohjoisille kylille on perustettu reilu vuosi sitten naapuriapuryhmä ja viime vuonna turvatiimi, nyt testataan Ylä-Muuratjärven kylätalon ja Hangasjärven retkikämpän soveltumista evakuointikeskukseksi ja hätämajoitustilaksi.
– Tällä varaudutaan esimerkiksi pitkiin sähkökatkoihin. Monella on puulämmitys, mutta alueella on myös asuntoja, joissa ei ole mahdollisuutta lämmittää, jos sähköt ovat poikki, ja pakkasella sellaisissa asunnoissa tulee aika äkkiä kylmä. Ja eiväthän kaikki ikäihmiset tai huonossa kunnossa olevat välttämättä jaksaisi lämmittää puilla, vaikka se olisi mahdollista, Ylä-Muuratjärviseuran puheenjohtaja Helena Mieskolainen sanoo.
– Kylätalossa meillä on puulämmitteiset pönttöuunit ja puuhella, pystymme tekemään ruokaa isommalle porukalle myös soppatykillä. Kyläseuralla on myös kaksi aggregaattia, niillä saamme muun muassa vesipumput toimimaan niin, että saamme kylätalolle vettä ja pystymme pitämään vessat käytössä. Kylätalo voisi toimia myös vedenjakelukeskuksena.

Vajaan vuoden kestävässä Ylä-Muuratjärviseuran hallinnoimassa Leader-rahoitteisessa hankkeessa on tarkoitus testata, miten hätämajoitusta tarvitsevien evakuointi ja majoittaminen onnistuisi, lisäksi on luvassa koulutusta. Hankkeeseen on palkattu osa-aikaiseksi työntekijäksi Outi Raatikainen, joka on ollut mukana muun muassa Sydänpiirin ja Jamkin Auttavat kylät -hankkeessa.
– Toukokuussa testaamme hätämajoittumista ihan käytännössä Hangasjärvellä. Samalla myös kylän hälytysryhmä pääsee testaamaan evakuoimista. Naapuriapuhan meillä toimii täällä hyvin, ja me tunnemme kyläläiset, Helena Mieskolainen sanoo.
– Kun ihmiset lähtevät hätämajoitukseen, heidän pitää ottaa itse oma hätävararuokansa ja yöpymistarvikkeet mukaan; sitäkin harjoitellaan nyt. Samalla katsotaan, mitä varusteita Hangasjärvelle pitää hankkia lisää. Ylä-Muuratjärven kylätalossa testaamme samaa asiaa marraskuussa, kun on jo kylmä. Silloin näemme esimerkiksi sen, miten pelkästään pönttöuuneilla saadaan lämmintä taloon. Kylätalohan on käytössä koko ajan myös talvella ja sitä lämmitetään pönttöuuneilla, normaalisti meillä on apuna myös ilmalämpöpumput.
Hankkeen avulla on tarkoitus hankkia myös muutama VHF-puhelin kyläseuralle.
– Metsästäjillä on jo omia VHF-puhelimia, kyläseuran VHF-puhelimet tulisivat kylän turvaryhmän käyttöön varmistamaan viestintää esimerkiksi tilanteissa, joissa kännykkämastoista loppuu virta, Helena Mieskolainen toteaa.

Hanke koskee kaikkia Korpilahden pohjoisia kyliä eli Ylä-Muuratjärven lisäksi Tikkalaa, Moksia, Saukkolaa ja Sarvenperää. Asukkaita kylissä on yhteensä noin tuhat.
– Hankkeeseen kuuluu koulutusta sekä kyläläisille että erikseen kylän hälytysryhmälle. Kalliimpia ensiapukoulutuksia, joita on myös toivottu, emme pysty järjestämään, mutta Outi Raatikainen pitää koulutusta muun muassa kotivarasta ja kylävarasta, Helena Mieskolainen kertoo.
Outi Raatikaisen mukaan kylävara-ajattelu on nyt hyvinkin ajankohtainen aihe.
– Jokainen yksilö voi varautua kotivaralla, mutta myös yhteisö voi varautua ja hankkia esimerkiksi varusteita, joita yksittäiset ihmiset eivät hanki, Outi Raatikainen toteaa. Hankkeeseen kuuluu myös kylien turvallisuussuunnitelmien tekemistä.
– Pitkiä sähkökatkoja saattaa tulla esimerkiksi myrskyn tai tykkylumituhojen takia, ja niitä on täällä ollutkin. Siksi tähän onkin herätty, Helena Mieskolainen toteaa.

Tiina Lamminaho

Lue myös nämä: