Hyvinvointitapahtumasta jäi hyvä mieli

21.05.2024

Toivakan kunnan hyvinvointipalvelut järjestivät hyvinvointisuunnittelija Satu Korhosen toimesta koulukeskuksen tiloihin ja pihapiiriin näyttävän hyvinvointitapahtuman viime lauantaina. Paikalla oli näytteilleasettajia ja myyjiä, asiantuntijapuheenvuoroja, lajikokeiluja ja Keski-Suomen hyvinvointialueen eri palvelujen esittelyä. Messuhenkinen tapahtuma keräsi paikalle suuren joukon toivakkalaisia ja alueen mökkiläisiä.
Kirjastolla satutuokioita perheen pienimmille pitivät SM-liigakiekkoilija Ossi Ikonen, rehtori-sivistysjohtaja, kirjastonjohtaja Sirpa Orell-Pohjola ja kunnanjohtaja Touko Aalto. Lisäksi pehmoeläinklinikalla suoritettiin pehmon tarkastus ja pienet ompeletta vaativat korjaukset. Samalla lapset saivat pehmolelujen kautta opastusta, kuinka eläin tarkastetaan eläinlääkärissä.
Toivakan suunterveydenhuolto esitteli hampaille epäystävällisten juomien, kuten Coca Colan vaikutusta hampaisiin. Viereisessä pöydässä Keski-Suomen hyvinvointialueen Perhekeskus kertoi toiminnastaan.
– Sähköiset perhekeskuspalvelut löytyvät netistä hyvinvointialueen sivuilta. Fyysinen perhekeskus löytyy kahdestatoista Keski-Suomen kunnasta, kuten Toivakasta Vakkarista sekä Joutsasta, Muuramesta ja Uuraisilta. Avustajia toimintaan koulutetaan. Näissä keskuksissa voivat perheet kohdata keskenään ja siellä tarjotaan esimerkiksi keskusteluapua vanhemmuuteen, lapsen kasvuun ja kehitykseen. Tämä toiminta toteutetaan yhdessä kuntien kanssa, kertoivat Keski-Suomen hyvinvointialueen perhekeskuskoordinaattorit Anu Piispanen ja Mia Matilainen.

Tapasimme myös SM-liigan jääkiekkoilija Ossi Ikosen. Ikonen on syntynyt Toivakassa ja aloittanut jääkiekkoharrastuksen jo viiden vuoden ikäisenä. – Aluksi olin Jypin junioreissa, sieltä tieni vei Kazakstaniin Pavlo Ertis -nimiseen joukkueeseen, jossa voitimme Kazakstanin mestaruuden, hän kertoo.
Puolentoista vuoden kukuttua Ikonen palasi takaisin Suomeen ja Kouvolan KK:n riveihin. Seuraava joukkue oli Kokkolan Hermes, sieltä takaisin Keski-Suomeen ja Jyppiin. Viimeiset viisi vuotta Ikonen on pelannut Hämeenlinnassa HPK:ssa.
– Jääkiekko on antanut paljon uusia ystäviä, erilaisia tunnetiloja niin onnistumisten kuin epäonnistumistenkin kautta. Jääkiekko on myös kasvattanut minua paljon ihmisenä erilaisten kulttuurien keskellä, kertoi Ikonen.

Yhtenä vieraana oli Euroopan mestaruuden uinut Ari-Pekka Liukkonen. Hän on lisäksi Jyväskylän kaupunginvaltuuston jäsen.
– Liikunta ei ole ainoa hyvinvoinnin lähde, mutta vaikuttaa siihen myönteisesti, hän totesi.
Uutena tuttavuutena toivakkalaisille esittäytyi Jyvässeudun Kuulo Ry ja Kuuloliitto. Heidän osastollaan sai tutustua kuulolaitteiden käyttöön ja huoltoon.
– Toimimme kuulolähipalvelu -nimikkeellä. Syksyllä aloitamme aktiivisen toiminnan myös Toivakassa. meillä on kiertävä Kuuloauto, joka vierailee Toivakkatalon pihapiirissä 27.6. Autossa voidaan tehdä alustavia kuulotestejä, jonka jälkeen tarvittaessa ohjaamme terveysaseman kautta tarkempiin tutkimuksiin, kertoi Jyvässeudun Kuulo Ry:n puheenjohtaja Alpo Pulkkanen.

Kuntalaispaneelin aiheena oli Hyvinvoiva Toivakka, yhdessä ja yhteisöllisesti. Kysymykset tulivat Toivakan nuorisovaltuuston suunnalta ja käsittelivät viihtyisyyttä, turvallista asumista ja nuorison arvostamista pienistä puutteista huolimatta. Tärkeänä panelistit kokivat sen, että jos nuori voi pahoin tai on ahdistunut, että olisi yksikin luotettava kuulija. Vanhempien hyvä esimerkki ja suhtautuminen nuoriin nousivat arvoonsa. Myös vanhempien kielenkäyttöön kiinnitettiin huomiota. Kysyttäessä, miksi on hyvä mieli, jäi mieleen Inka Ketelin sanat
– Hyvä olo liittyy omiin valintoihin.

Artikkelikuva: Ossi Ikonen on SM- liikatason jääkiekkoilija ja pelaa tällä hetkellä HPK:ssa. Kuvassa hän poseeraa Happeen nuorten salibandy pelaajien Arttu Pylväläisen ja Matti Minkkisen kanssa. Uinnin Euroopan mestari AP Liukkonen (kuva alla) näkee liikunnan yhtenä tärkeänä hyvinvoinnin lähteenä.

Veikko Ripatti

Lue myös nämä: