Ystävätoiminnasta iloa arkeen

Punaisen Ristin Uuraisten osasto järjestää maaliskuun lopussa Ystävätoiminnan perus- ja kertaluonteisen kurssin. SPR:n vuosittaisessa tärkeässä päivässä rokkaa kuvassa vasemmalla myyvä Mirja Kaartinen pitää 31.3. ystävätoiminnan peruskurssin seurakuntakodilla. Kuvassa Helenan vieressä myös SPR:n Uuraisten osaston ystävätoiminnan yhteyshenkilö Helena Kansanaho.

Ilmoittautuminen kurssille Mirja Kaartiselle tai Uuraisten seurakunnan diakoni Henna Parhialalle 25.3. tehdään mennessä.

Koulutuksessa perehdytään Punaisen Ristin ystävätoimintaan ja siitä saa valmiudet vapaaehtoisena ystävänä toimimiseen sekä asiointi- ja saattoavun tekemiseen.

-Tarvetta uusille vapaaehtoisille todella on. Yksikin uusi vapaaehtoinen on tärkeä, sanoo Punaisen Ristin Uuraisten osaston puheenjohtaja Mirja Kaartinen.

Jokainen voi lähteä ystäväksi, erityistaitoja ei tarvita: vapaaehtoisen ystävän tärkein ominaisuus on osata kuunnella ja olla läsnä. Ystävätoiminnasta saa myös vapaaehtoinen hyvän mielen ja se tarjoaa mielekästä tekemistä sekä mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Vapaaehtoisiksi ystäviksi kaivataan nuoria, työikäisiä sekä varttuneempia, sillä yksinäisyys ei katso ikää. Ystäviksi toivotaan sekä miehiä että naisia.

-Kurssille osallistuminen ei edellytä sitoutumista toimintaan vaan voi rauhassa pohtia, olisiko tämä sopiva vapaaehtoistoiminnan muoto, kannattaa tulla tutustumaan, Mirja Kaartinen kannustaa.

Ystävätoimintaa on ollut Suomessa vuodesta 1959. Ystävänä voi toimia: kahdenkeskisissä tapaamisissa, palvelutaloissa, kertaluonteisesti, esimerkiksi lääkärikäynneillä apuna, ryhmänohjaajana, vastaanottokeskuksessa, omaishoidon tukena tai avoimissa kohtaamispaikoissa. Kaikki vapaaehtoiset ystävät saavat koulutuksen. Ystävätoiminnan koulutuksia järjestetään myös verkkokursseina. 

Irja Seppänen on toiminut jo vuosia vapaaehtoisena. Hänellä on monta ystävää, joiden luona hän käy säännöllisesti joko vain juttelemassa tai auttamassa muuten. joskus häneltä menee kokonainen päivä ystävän auttamisessa lääkäri- tai sairaalakäynneillä.

– Ystävänä oleminen antaa minulle paljon aihetta iloon ja hyvää mieltä. On onnellista nähdä, että käynti tai muu avustaminen tekee ystävälle hyvää ja hän nauttii siitä. Ilo on molemminpuolista, kertoo Irja Seppänen.

Aili Karala tykkää jokaisesta ystävävierailusta. Irja Seppänen käy hänelle kaupassakin.

–Irjasta on iso apu ja pidän kovasti hänen käynneistään. Irja on tuttu minulle jo vuosien takaa, kun hän toimi Sotainvalidien osaston sihteerinä.

Tellervo Lehtoranta