Vaajakoskella toiveissa ihan uusi koulu

– Melkoista hulabaloota tämä alkusyksy on ollut. Tavaroita varsinaisesta rakennuksesta parakkiin on kannettu heinäkuun lopusta alkaen, kertoo Vaajakosken yläkoulun rehtori Antti Rastela.
Kantaminen ei tapahtunut kuitenkaan niin, että otettiin tuolista, mapista tai piirtoheittimestä kiinni ja vietiin uuteen paikkaan, vaan joka ikinen kapine kävi läpi perusteellisen puhdistuksen.
Vaajakosken koulun tulevaisuus on vielä monilta osin avoin. Syksyn aikana tutkitaan ja päätetään saneerataanko nykyinen koulurakennus vai rakennetaanko kokonaan uusi. Antti Rastelan, muun henkilökunnan, vanhempien ja suuren osan koululaisista mielipide on selvä.
– Ehdottomasti uusi koulu, rehtori sanoo ja ilmaan jää roikkumaan ainakin viisi huutomerkkiä asiaa painottamaan.
– Ensinnäkin saneerausaste tulisi luullakseni nousemaan hyvin korkeaksi. Toiseksi kun kuntaliitos tulee, pitäisi ajatella, mikä on oppilaaksiottoalue uuden kaupungin alueella, vanha koulu kävisi hyvin nopeasti ahtaaksi, varsinkin jos lukio jäisi samoihin tiloihin. Kolmanneksi vanhaan kouluun on vaikea rakentaa uutta oppimisympäristöä, vaikka kuinka väliseiniä poistettaisiin. Olemme myös hakemassa opetushallitukselta hankerahaa oppimisympäristön kehittämiseen, hän perustelee.
Jotain hyvääkin Antti Rastela asiassa kuitenkin näkee.
– Se, että nyt meillä on puhtaat tilat on tosi iso asia. Toinen hyvä asia on, että tämä tilanne muokkaa meidän ajatusmaailmaanne, laittaa asioita tärkeysjärjestykseen, kehittää joustavuutta, kärsivällisyyttä ja ongelmanratkaisukykyä. Olemme pakotettuja keksimään luovia ratkaisuja, maailma ei kaadu piirtoheittimen puutteeseen tai johonkin muuhun pikkuseikkaan. Nyt ollaan tässä tilanteessa ja tässä on pärjättävä.
Aikaisintaan 2010 Vaajakoskella opiskellaan jälleen oikeassa koulussa, siihen saakka pakerretaan parakeissa.