Uusia tuulia Paikallisuutisissa

Joutsan Seutu Oy myi lehden liiketoiminnan, mutta lehti ilmestyy edelleen tuttuun tapaan ja myös saman nimisenä, tosin työ lehden kehittämiseksi on jo aloitettu. Kehitystyön tulokset näkyvät lehden sivuillakin vuoden vaihteen jälkeen.
Paikallisuutisten historia on pitkä ja värikäs. Se on perustettu jo vuonna 1964 ja historian mittaan sen nimi on ollut välillä Jyväskylän Ympäristölehti, välillä taas Jyväskylän ympäristö ja maalaiskunta. Viimeiset reilut kaksikymmentä vuotta lehti on ollut Paikallisuutiset. Joutsan Seutu Oy on julkaissut lehteä kesäkuun alusta 2004.
– Paikallisuutiset on ollut kannattava lehti ja se on istunut hyvin lehtiyhtiöömme. Alan tulevaisuuden näkymät ovat kuitenkin sellaiset, että yhtiömme katsoo parhaaksi keskittyä jatkossa ydinliiketoimintaamme eli paikallislehti Joutsan Seudun julkaisemiseen, toteaa Joutsan Seutu Oy:n toimitusjohtaja Markku Parkkonen.
– Toivakkalaisille, uuraislaisille ja jyväskyläläisille on ollut mukavaa tehdä lehteä. Yhteistyö niin lukijoiden, yrittäjien, seurakuntien kuin kuntienkin kanssa on sujunut hyvin. Paikallisuutiset siirtyy vuoden vaihteessa uusiin, ammattitaitoisiin käsiin. Uskon, että yhteistyö jatkuu entistäkin parempana, toteaa Parkkonen.
Paikallisuutiset-lehden osti Viestipantteri Oy, jonka omistaja, kintauslainen Lea Lerkkanen aloittaa myös päätoimittajan tehtävissä vuoden alussa. Lehti ja sen ilmestymisalue ovat uudelle vetäjälle tuttuja.
– Työskentelin parikymmentä vuotta Petäjäveden paikallislehdessä toimittajana, joten pienen lehden työ- ja toimintaympäristö on hallussa. Lehdet ovat tehneet myös yli kymmenen vuoden ajan SeutuSesonki-liitteen merkeissä yhteistyötä.
– Kuntarakenneuudistus, sote-alueet, taantuma… Nämä puheet eivät ole uhkia vaan mahdollisuuksia, Lerkkanen sanoo.
– Näen, että paikallinen lehti on alueen asukkaille ja yrittäjille ainutlaatuinen keskustelu- ja infofoorumi. Paikallisuus ei katoa mihinkään, vaikka esimerkiksi kuntaliitos tulisi. Päinvastoin, paikallisen identiteetin vaalijana lehteä tarvitaan silloin entistäkin enemmän.
Toimittaja Hanna Lahtinen ja aluetoimittajat jatkavat lehden tekemistä edelleen. Lehden toimitus siirtyy vuodenvaihteessa nykyisistä tiloistaan Vaajakoskelta Uuraisille, aivan kylän keskustaan. Kunhan uudet toimitilat saadaan kuntoon, lehti pitää tammikuussa avoimien ovien päivää pienten avajaisten merkeissä, jolloin kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan toimitukseen.
– Uuraisille muutto ei kuitenkaan tarkoita missään nimessä toisen päälevikkialueemme eli Toivakan jättämistä vähemmälle, korostaa Lerkkanen.
– Kehitysprojektimme tarkoitus on juuri löytää ne keinot, joilla kahden, toisistaan maantieteellisesti erillään olevan kunnan paikallislehtenä voi toimia tehokkaasti ja lukijoita sekä ilmoittajia mahdollisimman hyvin palvellen.