Uuraisten kuva-aartet talteen!

– Idea kuntalaisten kuvista koottuun videoon ja näyttelyyn sai alkunsa selailtuani vuosi sitten Uuraisiin liittyvää kirjallisuutta ja digitalisoidessani samoihin aikoihin sukumme vanhoja valokuvia. Minua kiinnostavat arjen pienet asiat ja hauskat henkilökohtaiset muistot ja niiden taltioiminen. Tavoitteenani on koota videoon kuvallinen aikajana, joka kertoo Uuraisista asukkaiden näkökulmasta eri vuosikymmeninä, Tiina Häkkinen kertoo.
Itsenäisyyspäivä- ja Uuraisten 145-vuotisjuhlaa varten kerätään uuraislaisilta valokuvia vuosisadan vaihteesta tähän päivään saakka.
Käytännön yhteistyökumppaniksi ryhtyy myös Paikallisuutiset –lehti, lähinnä toimituksen keskeisen sijainnin vuoksi, mutta myös siksi, että paikallishistorian tallentaminen on mielestämme yksi tärkeä paikallislehden tehtävistä.
Nyt kannattaa siis kipaista piironginlaatikolle ja selailla perhealbumit läpi. Erityisesti sellaiset kuvat, jossa on tallentunut uuraislaisia rakennuksia ja paikkoja elämänmenon taustalle ovat toivottuja.
– Valokuvien ja niihin liittyvien lyhyiden tarinoiden aiheena voi olla erilaiset mieluisat ja hauskat muistot eri vuosikymmeniltä, maisemat, tapahtumat, arki, juhla, työ, rakennukset, koulu, harrastukset, urheilu, ihmiset… mikä tahansa, kunhan kuvat ovat kunnan asukkaiden muistoja, Tiina Häkkinen listaa.
– Kenties joku on kuvannut samaa paikkaa eri aikoina ja kuvissa näkyy kohteen muutos. Kuviin tulee liittää pieni kertomus kuvasta. Tarinoiden myötä kuvat heräävät eloon, hän jatkaa.
Paikallisuutiset –lehti puolestaan toivoo voivansa hyödyntää kuvamateriaalia ensi vuoden aikana, kun lehti täyttää pyöreät 50 vuotta.
Käytännössä kuvamateriaalin keräys tapahtuu siten, että kuvan omistaja kysyy ensin kuvissa olevilta tai muilta asianosaisilta luvan kuvan julkiseen käyttöön. Sen jälkeen hän voi toimittaa kuvan joko Tiina Häkkiselle suoraan tai lehden toimituksen kautta digitaalisesti tallennettavaksi. Kuvia ei tarvitse irrottaa albumista. Yhdessä täytetään lomake, jossa on kuvan tärkeät tiedot ja allekirjoituksella vahvistettu lupa kuvan julkiseen käyttöön. Skannauksen jälkeen kuvat palautetaan.
Voimme myös joissakin tapauksissa noutaa kuvia, mikäli kuvien toimittaminen lehden toimitukseen ei ole mahdollista.
Itsenäisyyspäivän juhlaan on luvassa muitakin jännittäviä elementtejä, mutta eipä paljasteta niitä vielä. Saattaa myös olla, että jokin yllätys selviää vasta paikan päällä…