Työtä kuntalaisia varten

Kun jyväskyläläinen Anu Pihl näki ilmoituksen Toivakan perusturvajohtajan avoimesta tehtävästä, hän sanoi spontaanisti työkaverilleen että tuolla minä tykkäisin olla töissä. – Tarkoitin sillä yhtälailla sitä, että Toivakka työnantajana ja kuntana olisi kiinnostava kuin sitä että tehtävänkuva sopii minun luonteelleni monipuolisuutensa ja laajuutensa vuoksi, hän kertoo työskenneltyään nyt parisen viikkoa Toivakan uutena perusturvajohtajana.

Aiemmin Anu työskenteli Jyväskylän kaupungilla noin 15 vuoden ajan, joista suurimman osan työllisyydenhoidossa erilaisissa tehtävissä. Viimeisin työ oli hankesuunnittelijan tehtävä Keski-Suomen SOTE 2020-hankkeessa. – Katselin koko Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kattavasta hankkeesta käsin, mitä sote-uudistus tällä alueella voisi tarkoittaa.

Perusturvajohtajana Anu vastaa Toivakan koko sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnosta, taloudesta ja kehittämisestä. Lisäksi hän saa tavata ja auttaa ihmisiä lastenvalvojan, vammaispalvelun sosiaalityöntekijän, lastensuojelun ja aikuissosiaalityön johtavan sosiaalityön ja päihdesosiaalityöntekijän roolissa. Hänelle kuuluvat myös vanhuspalvelun hallinnon ja johtamisen tehtävät sekä kunnan työllisyydenhoitoon liittyvät tehtävät. Työsarkaa siis riittää. – Tehtävää on paljon ja juuri siksi se innostaa minua. Perehtyminen kokonaisuuteen on toki haasteellista, mutta ensimmäisten työviikkojen jälkeen oloni on edelleen luottavainen, että hyvä tästä tulee, Anu sanoo iloisesti. Hän iloitsee myös siitä, että kunnan henkilöstön lisäksi hän on ehtinyt myös tapaamaan monia kolmannen sektorin toimijoita, joiden työtä arvostaa kovasti. – Odotan juuri nyt kaikkein eniten sitä, että perehtymiseni etenisi vauhdilla ja että tutustuisin paremmin ihmisiin ja yhteistyötahoihin, joiden kanssa työskentelen asioiden eteenpäin viemiseksi. Pidemmän tähtäimen haaveena on, että jo edellisen perusturvajohtajan aikana tehty hyvä työ jatkuisi ja Toivakan perusturva tunnettaisiin jatkossakin luotettavana, joustavana sekä esimerkillisenä perusturvana, jossa toimitaan avoimesti ja nostaen asiakas aina tärkeimmäksi. – Me teemme työtämme kuntalaisia varten. Haluaisin hyödyntää työssäni pienen kunnan edut ketteryyden ja mukautumiskykynsä suhteen. Toivon, että meillä Toivakassa lähdetään jo toteuttamaan kun muualla vasta haaveillaan. Meneillään olevat sosiaali- ja terveyspalvelujen muutokset ovat suuruudeltaan lähes vertaansa vailla, joten asiat tulevat muuttumaan kovasti tulevaisuudessa. Lisäksi perusturvan lainsäädäntö muuttuu monilta osin vuosittain ja toimintaa on mietittävä herkällä korvalla pelkästään jo sen suhteen. – Sote-uudistus sekä työllisyydenhoidon uudistukset tulevat olemaan tulevana vuonna keskeisiä asioita, joiden kanssa työskentelen tiivisti. Sellaista vaihtoehtoa ei ole, että edessä oleviin haasteisiin ei pystyttäisi vastaamaan, Anu sanoo. Tuore perusturvajohtaja on tyytyväinen, että Toivakassa on hyvä tahtotila sille, että haasteisiin halutaan vastata. – Joku viisas on muinoin sanonut, että jos on tahto, löytyy myös tie.

Jenni Järvinen