Työ kansakunnan muistissa

Ilja Koivisto on Keski-Suomen museon uusi intendentti. Hän on astunut harvinaisen suuriin saappaisiin, sillä hänen edeltäjäänsä Erkki Fredriksoniin on paljolti henkilöitynyt keskisuomalainen maakuntahenki. Fredrikson toimi Keski-Suomen museossa peräti 36 vuotta.

– Onhan sillä oma vaikutuksensa, että edeltäjä on näkyvä henkilö, mutta pyrin kuitenkin tekemään työtäni ihan omilla vahvuuksilla, edeltäjien työtä kunnioittaen. Pikkuhiljaa ihmettelyt on ihmetelty ja alan pääsemään työn syrjään kiinni, kertoo Ilja Koivisto työhuoneessaan, josta avautuu näkymä Ruusupuiston vilkkaalle kampukselle.
Filosofian maisteri Ilja Koiviston työhistoria ei ole pelkästään akateeminen. Opiskeluaikoihin mahtuvat työt Jämsänkoskella leirintäalueella ja Kirrin Nesteellä. Hän on myös toiminut Sampo-lehdessä toimittajana ja toimittajuudesta olisi voinut tulla pidempiaikainenkin ura, mutta tie vei kuitenkin Riihimäelle Metsästysmuseon museopalvelupäälliköksi. Ensimmäinen kosketus museomaailmaan tapahtui jo kasiluokalla, kun hän lähti Uuraisten yläasteelta tet-harjoitteluun Saarijärven museoon ja myöhemmin kesätöihin Kivikauden kylään.
– Meidän perhe on ollut niin talviurheiluun suuntautunut, että ajattelin, että ei koskaan etelämmäksi, mutta kyllä minä Riihimäelläkin viihdyin, kertoo telemark-hiihtoa harrastanut Koivisto.
– Riihimäellä tiedotuspuoli kuului aika vahvasti työnkuvaan, joten lehtitaustasta oli hyötyä. Koska museo oli pieni, kokemusta karttui monelta alalta ja työ antoi myös eväitä hakea tätä paikkaa.

Intendentti voi tehdä monenlaisia asioita riippuen vastuualueestaan. Ilja Koivisto on näyttelyistä vastaava intendentti. Hän vastaa näyttelytoiminnasta, -ohjelmista ja -käsikirjoituksista ja tuottaa näyttelyyn liittyvät tekniset ratkaisut, ovat ne sitten audiovisuaalisia osia, laitteita tai muita rakenteita.
– Näyttelylle suunnitellaan tarina, mietitään mitä näyttelyllä halutaan kertoa ja valitaan näyttelyyn sopivat valokuvat ja esineet, jotka voivat olla omista kokoelmista tai lainattuja, Koivisto kertoo.
Lisäksi intendentti toimii yhteyshenkilönä taidenäyttelyjen käytännön järjestelyissä ja koordinoi kokonaisuutta aikatauluineen.
Käytännöllisen puolen lisäksi intendentillä on tutkijan rooli, johon kuuluu esimerkiksi paljon taustatietojen etsintää.
Keski-Suomen museo on maakuntamuseo ja se näkyy perusnäyttelyn lisäksi vaihtuvissa näyttelyissä. Museo esittelee usein paikallisia taiteilijoita.
– Tehtävämme on myös tallentaa keskisuomalaista kulttuurihistoriaa. Liikaa ei pidä kuitenkaan kääntyä sisäänpäin, vaan pitää myös tuoda keskisuomalaisten nähtäville aina jotain uutta ja ajankohtaista.

Nykyhallituksen linjaa on arvosteltu kulttuuria kuristavaksi ja säästötoimet näkyvät myös museoissa, mutta hieman viiveellä. Säästöjä on vaikea hakea kiinteistö- ja henkilöstökustannuksista, joten ne tulevat näkymään museoiden toiminnassa.
– Tällaisina aikoina museoiden on perusteltava olemassaolonsa, mikä on aika ajoin hyväkin asia. Museoiden perustehtävä on kerätä, tallentaa, säilyttää, tutkia ja esitellä erilaista kulttuuriperintöä. Olemme kansakunnan muisti, mutta museon odotetaan olevan myös matkailumagneetti tai keskustelufoorumi, Ilja Koivisto kertoo.
Verkko on mullistanut museotoimintaa paljon ja sillä saralla on vielä paljon käytännön tekemistä esimerkiksi tietokantojen päivittämisessä. – Meilläkin on esineitä noin 80 000, joista vain murto-osa on esillä. Mielenkiintoinen kysymys on, kuinka museo voi olla parhaiten virtuaalisesti saavutettavissa ja mikä on tilojen funktio. Esineitten esittely on yksi perustehtävä varmasti myös tulevaisuudessa.
– Leikkaajille on hyvä muistuttaa, että tutkitusti museot tuovat paikkakunnalle rahaa useita kymmeniä euroja per kävijä. Rahasta museon kassaan kilahtaa vain noin 10 prosenttia ja loppu jakaantuu esimerkiksi yrittäjille, hän jatkaa.
Perusmuseonkävijä on kulttuurista kiinnostunut keski-ikäinen naishenkilö, mutta Keski-Suomen museossa käy myös paljon esimerkiksi koululaisryhmiä.
– Oikein ihailen sitä, miten hyvin täällä on sitoutettu oppilaitokset museoon, tuore intendentti sanoo.
Ilja Koivisto on kotoisin Uuraisilta ja pian hän perheineen asuu siellä taas, lähellä vanhempia ja veljen perhettä. Asiat ovat edenneet tänä syksynä nopeasti. Elokuussa hän aloitti museolla ja syyskuussa teki tonttikaupat Oikarissa.
– Lähivuosina ei ole vapaa-ajan ongelmia, kun rakennamme omakotitaloa, hän kertoo.

Hanna Lahtinen