Tukholman Virve hoitaa uuraislaisten hampaita

Jyväskylän kaupungin terveydenhoidossa on huutava pula hammaslääkäreistä. Alueeseen kuuluva Uurainen kärsii myös pitkistä hoitojonoista. Helpotusta asiaan tuovat Antti-Ville Alkula ja Virve Kauranen. Virven työmatkansa on pitkä, sillä hän käy töissä Uuraisten terveysasemalla Tukholmasta asti.

Virvelle tulee Uuraisille kuin mummolaan, sillä hänen vanhempansa Kaisu ja Pekka Kauranen asuvat täällä. Hän tekee kunnassa kerran kuukaudessa eripituisen työrupeaman. Kotiin jäävät aviomies ja kolmen vuoden ikäinen Rafael.
– On mukava käydä maalla välillä ja muutenkin tuntuu mielekkäältä tulla auttamaan, sanoo Virve.
Virve työskentelee yhdessä hammashoitaja Tuija Huttusen kanssa.
– Hampaiden hoidossa asiat ovat muuttuneet huonompaan suuntaan. Aikuisia ei enää automaattisesti kutsuta vastaanotolle eikä määräaikaistarkastuksiin kuten ennen. Lapsille ja koululaisten tietyille ikäryhmille lähetetään kutsu tai soitetaan, kertoo Tuija.
Hammaslääkäripula on valtakunnallinen ongelma. Syrjäseuduilla tilanne on usein katastrofalinen ja Jyväskylän seudullakin tosi vaikea. Ennen pelottavaksi koettu hammaslääkärin tuoli on nyt muuttunut hyvinkin halutuksi ja kaivatuksi paikaksi.
– Ensimmäinen ajatus uuraislaisista on, että he ovat kivoja asiakkaita, eivät turhasta valittavia, vaan avusta kiitollisia, on Virve todennut.