Toivakkaan perustetaan Linkolan muistometsä

Pentti Linkolan muistometsä perustetaan säätiöiden yhteishankintana Toivakan Riuttasaloon, joka sijaitsee Keski-Suomessa lähellä Päijännettä. Luonnonperintösäätiön osuus hankinnasta toteutettiin lahjoittajien merkittävällä tuella Pentti Linkolan muistometsäkeräyksellä. Samalla Luonnonperintösäätiö rauhoittaa keräyksen tuotolla Pentti Linkolan muistolehdoksi Sahalahden Kurikanvuoren Pirkanmaalla Kangasalla. Muistometsä ja muistolehto valittiin usean mahdollisen alueen joukosta ja ne edustavat Päijänteen vaikutuspiirin rikasta luontoa parhaimmillaan – Riuttasalo suurjärven itäisellä, Kurikanvuori läntisellä puolella. Näiden uusien suojelualueiden kautta siirtyy pois talouselämän rattaista lähes 60 hehtaaria suomalaista metsäluontoa. 
– Koskematon rauha, elinvoimainen monilajinen metsä, solisevat purot, elämää pulppuavat vedet ja toisten suojelualueiden läheisyys olivat perusteita nyt hankittujen alueiden rauhoitukselle, kommentoi Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.Linkolan muistometsässä Toivakassa vallitsee harvinaislaatuinen luonnonrauha ja hiljaisuus. Riuttasalo sulkee syliinsä metsälammen, jonka salaperäisen tumman veden kalvossa heijastuvat rantojen kelot ja lakkapäiset männyt. Havupuiden ja haapojen havinassa elävät karhut, petolinnut, tikat ja monet uhanalaiset vanhan metsän asukit.
– Palokärjen keloon jännittynyt koputus, kehrääjän öinen surina ja kanahaukan kaihoisa kutsu olivat mieluisia ääniä Pentille. Jatkossa niitä voi kuulla Pentin muistoksi perustettujen suojelualueiden maisemissa, Anneli Jussila kertoo kiitollisena.
Päijänteen ympäristö oli Linkolalle tuttua lintujen tarkkailun, kalastuksen ja luonnonseurannan aarreaittana. Muistometsän ja muistolehdon korkeusvaihtelut luovat geodiversiteetin ja biodiversiteetin yhteiselon, jossa moninainen luonto esittäytyy arvokkaalla tavalla. Sammaloituneet tuulenkaadot vanhojen aihkipetäjien alla Linkolan omissa ikimetsissä toimivat suojasatamana monille eliölajeille.
– Se että Pentti Linkolan muistometsä löysi paikkansa Päijänteen vaikutuspiiristä on kunnia-asia, toteaa Päijänteen Luonnonperintösäätiön hallituksen puheenjohtaja Markku Kaloniemi. – Toivomme yhteisponnistukselle hedelmällistä jatkoa myös tulevaisuudessa. Luonnosuojelu Päijänteen ympäristössä vaatii laajaa yhteistyötä ja lahjoittajien tukea, Kaloniemi pohtii.

Palokärjen keloon jännittynyt koputus, kehrääjän öinen surina ja kanahaukan kaihoisa kutsu olivat mieluisia ääniä Pentille.


Koko maassa toimiva Luonnonperintösäätiö perusti Linkolan kuoleman jälkeen keväällä 2020 muistokeräyksen, joka on tähän mennessä tuottanut lähes 435 000 euroa. Keräystä jatketaan muistoalueiden hankkimisen jälkeen, koska niiden hinta ei ole tullut kokonaan katettua keräyksen tuotolla. Suojelualueita pyritään jatkossa laajentamaan.
– On upeaa, että niin moni lahjoitti Linkolan muistokeräykseen. Olemme kiitollisia, sillä se mahdollisti hienojen luonnonalueiden hankkimisen ja rauhoittamisen. Toivottavasti saamme jatkossa laajennettua suojelualueita, se olisi varmasti myös Linkolan toive, kommentoi Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

Pentti Linkolan muistometsä ja muistolehto suojelevat mittaamattoman arvokasta luonnonperintöä. Riuttasalon Loppasenvuorelta tai Sahalahden Kurikanvuorelta voimme nähdä sen, mitä Linkola eniten arvosti: villin luonnon ja sen monimuotoiset elinpiirit. Näissä maisemissa voimme katsoa metsää Pentti Linkolan silmin ja muisto suuresta luonnonsuojelijasta elää sukupolvelta seuraavalle.
Pentti Linkola perusti Luonnonperintösäätiön vuonna 1995. Päijänteen Luonnonperintösäätiön perusti Päijätsalon Osuuskunta vuonna 2008 Pentti Linkolan innoittaman esimerkin mukaan.

Avainsanat: