Toivakka plussalle

Toivakan kunnan tilinpäätös viime vuodelta on nousemassa noin 900 000 euroa ylijäämäiseksi. Lopulliset talousluvut varmistuvat kevään mittaan ja tilinpäätös saadaan lopullisesti valmiiksi toukokuulle valtuuston kiinni nuijittavaksi. Jos tilinpäätös toteutuu ennakkotietojen mukaisena, se tarkoittaa, että kunta kattaa viime vuoden tuloksellaan kaikkien aiempien vuosien alijäämät.
– Olemme onnistuneet kuntatalouden tasapainottamisessa jopa arvioitua paremmin, iloitsee kunnanjohtaja Kalle Larsson. – Kunnan työntekijöiden talkoohenki on kunnioitettavaa. Myös luottamushenkilöt ovat osoittaneet raskaiden päätösten teossa kriisitietoisuutta, sitoutumishalua ja kuria pysyä tehdyissä päätöksissä.
Suurimman yllätyksen positiiviseen tulokseen toi verotulojen kasvu. Veropotti oli noin 400 000 euroa odotettua suurempi. – Kasvu ei johtunut kunnallisveron korotuksesta vaan verotukseen ja verotilityksiin liittyvistä lakimuutoksista, jotka osuivat viime vuodelle, selventää Larsson.
Henkilöstökuluissa pystyttiin noin 200 000 euron säästöihin ja menokuria kuvaa se, että budjetoiduista tarvikemenoista saatiin vielä nipistettyä yli 100 000 euroa.
Pelkkää plussaa eivät kaikki talousluvut sentään viime vuonnakaan näyttäneet. Usein varsin arvaamattomasti kehittyvät terveysmenot aiheuttivat puolestaan 400 000 euron menoylityksen