Toivakka juhli sataa toiminnan vuotta

Satavuotias Toivakan kunta oli kutsunut syntymäpäivilleen kuntalaiset ja lähimmät ystävät. Liikuntasali täyttyi viimeistä tuoliriviä myöten iloisen kotoisaan ja lämminhenkiseen juhlaan. Juhlapuheen päivänsankarille piti hallinto– ja kuntaministeri Mari Kiviniemi.

– Terve talous on hyvinvoinnin perusta. Me poliitikot puhumme talouskasvusta ja kilpailukyvystä siksi, että ilman niitä hyvinvointiyhteiskuntaa ei olisi tai ainakin se olisi nykyistä selvästi huonommassa kunnossa. Niukkuuttakin voi toki jakaa oikeudenmukaisesti, mutta hyvin hoidettu kansan– ja valtiontalous ovat paras tae tasokkaille peruspalveluille ja sosiaaliturvalle, ministeri Kiviniemi pohti puheensa aluksi.
– Sekä valtiolla että kunnilla on käynnissä useita tulevaisuuden haasteisiin ennakoivasti vastaavia toimenpiteitä. Palvelu– ja rakenneuudistus eli paras– hanke käynnistettiin vastauksena kuntakentän toimintaympäristön rajuun muutokseen. Taantuma on tehnyt uudistuksen entistä tarpeellisemmaksi. Tavoiteena on, että
suomalaiset saavat laadukkaita kuntapalveluita kohtuullisin kustannuksin myös tulevina vuosikymmeninä.
Ministeri Kiviniemi selvensi puheessaan, kuinka Paras–uudistuksessa on yhä tiiviimmin paneuduttu kaupunkiseutujen kehittämiseen ja velvoitettu niitä selvittämään, miten maankäyttöä, asumista ja liikennettä sekä palvelujen käyttöä voidaan kuntarajat ylittäen parantaa.
– Jyväskylän seudulla on oivallettu se, mikä monelta muulta suomalaiselta kaupunkiseudulta on jäänyt vielä oivaltamatta: kaupunkiseudun ja kaupunkiseudun kuntien tulisi nähdä seutunsa asema ja sen yhteisvaikutus paitsi seudullisena, myös suurempana kokonaisuutena. Kehyskunta ei ole kehyskunta ilman kehyskaupunkia eikä keskuskaupunki ole keskuskaupunki ilman kehyskuntia. Toivakalla on nelostien välittömässä läheisyydessä ja osana Jyväskylän työssäkäyntialuetta erinomainen asetelma katsoa luottavaisin mielin tulevaisuuteen. Täällä ihmiset voivat yhdistää elämisen maaseudulla ja maakuntakeskus Jyväskylän läheisyyden.