Toivakan rantapiknikissä monenlaista puuhastelua

Toivakan vapaa-aikapalvelut ja Toivakan-Joutsan 4H-yhdistys järjestivät Toivakan uimarannalle viime keskiviikkona rantapiknikin. Tapahtumassa sai meloskella sup-laudoilla, ottaa osaa vesipyssykilpailuun, kokeilla vesijuoksuvyön käyttöä ja pelata kesäpelejä.


Sup-lauta kannattelee hyvin painavankin käyttäjänsä ja sen päälle nousua ei pidä jännittää. Laudalla liikkuminen onnistuu rennolla asenteella ja lautaan luottamalla. Se ei kovin helposti kippaa melojaa veteen vaikka vähän jalkojaan sen päällä siirtelisikin.
Perinnetaitaja Pentti Saukko oli paikalla opastamassa hyvän vastan tekoa.


– Olen kuusikymmentä vuotta tehnyt vastoja. Kun joka kesä tekee itselle 10–20 vastaa ja sitten näillä opastamillani vastantekokursseilla lisää, niin on näitä vastoja syntynyt käsissäni tuhansia kappaleita, totesi Saukko.
Saukon vastat eivät ole nippu koivunoksia narulla kiinni kietaistuna, vaan vastan kahva on puuvitsaksella kauniisti sidottu.
– Vastanteko alkaa oikeiden tarpeiden löytämisestä ja jatkuu niiden oikealla käsittelemisellä. Kerään vastantekoa varten 50–60 cm:n pituisia rauduskoivun oksia ja sitomista varten metrin mittaisia koivun versoja.
Rantapiknikissä oli mukana myös Toivakan kunnan nuorisotyötekijänä vaikuttanut Kati Havu. – Olemme pitäneet nuorisotilaa kaksi kertaa viikossa avoinna yhdessä Mikko Paljakan kanssa. Kesätauon jälkeen nuorisotila avautuu mahdollisesti elokuun aikana. Toivon nuorille turvallista ja hyvää kesäaikaa, totesi Havu.

Veikko Ripatti

Avainsanat: