Toivakan ensimmäinen ralli ei jää viimeiseksi

Kuski kömpii autosta

Ruuhimäkisyys ei näköjään tarkoita aukotonta paikallistuntemusta. Toivakan rallissa paikalliset pistivät vauhdikkaasti pellolle aivan kotikulmillaan. Lievestuoreen Urheiluautoilijoita edustavat Esa ja Taija Puupponen pyörähtivät Taulun erikoiskokeella noin 1,3 kilometriä lähdöstä ojan pohjalle. Kuvassa rytinän jälkeen kuljettaja kömpii ulos autosta, kartturirouva odottaa vielä kopassa vuoroaan. Ajokkina oli BMW 325i, joka menetti jonkin verran osiaan ulosajossa. Kuva: Jouko Sundvall.

Toivakan Autourheilukerhon puheenjohtaja Juha Lampisen hymy oli lauantai-aamuna herkässä. Toivakan ensimmäisen rallin lähtöön oli muutama tunti aikaa ja kaikki vaikutti toimivalta.

– Pientä säätöä ja paperityötä tässä oli, senkin takia, että luparuljanssit tehtiin kahteen kertaan. Rallihan piti olla maaliskuussa, mutta leuto talvi vei kisalta pohjan ja jouduimme siirtämään tapahtuman kesään, hän kertoi aamukahvin ääressä koulukeskuksen ruokalaan perustetussa kisakeskuksessa.

Kesäralli olikin ehkä parempi vaihtoehto sekä kisailijoille, joita ilmoittautui mukaan peräti 169, että katsojille, joilla oli ainakin aavistuksen lämpimämmät rallin seuraamisolot kuin olisi ollut talven keskellä. Lisää positiivista palautetta tuli paikallisilta yrityksiltä, joiden kassakoneet kilisivät normaalilauantaita enemmän.

Tapahtumaa on toivottu uudelleen ja ajankohdaksi on toivottu nimenomaan kesää. – Itse asiassa lauantaina yhdistyksen puuhamiesten kanssa rallin pölyjä pois saunoessamme päätimme ensi kevääksi jo alustavasti päätetyn Toivakan II rallin siirtämisestä sittenkin kesäkuulle. Kokemukset olivat niin hyvät, toteaa Lampinen.

Lampisen mukaan ralli sujui kokonaisuutena ottaen hyvin. – Kuljettajat olivat tyytyväisiä reittiin ja järjestelyihin. Selvästi kilpailulle on tilausta myös ensi vuodelle. Tapahtuma toi kylälle paljon väkeä koko päivän ajaksi ja kelikin pääosin lopulta suosi.

Rallireitti kiemurteli neljällä lenkillä Toivakassa Pitkäjärven, Paloskylän, Taulun ja Huikon suunnilla. Taulun erikoiskoe, osin suurajoistakin tuttu lenkki, ajettiin kahdesti läpi, ensimmäisenä ja viimeisenä erikoiskokeena.

– Reittitiimi sai tiet rallin käyttöön todella helposti, oli hyvä suunnitella toimiva kokonaisuus, kertoo kilpailunjohtaja Markus Mäki-Kulmala.

Teiden ensikunnostus tehtiin heti tuoreeltaan lauantai-iltana ja sunnuntaina hoidettiin lisää.

– Tiehoitokunnat ja tienvarsien asukkaat ovat olleet erittäin positiivisella mielellä. Kylällä ajettiin yhden erikoiskokeen alkupää ja hyvin säilyivät nurmikot ja pensasaidat vahingoilta. Myös yleisö ymmärsi rauhoittaa pihat omistajiensa omaan käyttöön, hieno juttu, lisää reittivastaava Elmeri Mäki-Kulmala.

Teksti Lea Lerkkanen