Taidetta ohikulkijoiden iloksi

lukumiestä seinässä_netti

Ville Marttilan taloa koristavat Pellervo Lukumiehen maalaukset joutsenesta, lohikäärmeestä sekä erikoisen näköisistä Pääsiäissaaren miehistä. – Maalaukset ovat ajattomia, niin kuin Lukumiehellä aina, kertoo talon omistaja.

Toivakassa Silanterintiellä on omakotitalo, jonka ulkoseinässä komeilee värikästä taidetta.
Talossa asuu mies nimeltään Ville Marttila ja maalaukset on tehnyt toivakkalainen taidemaalari Pellervo Lukumies.
Ensimmäiseksi valmistunut maalaus on joutsen, jonka Lukumies toteutti vuonna 2000 Villen kuolleen isän muistoksi.
– Kun Villen isä kuoli, niin joutsenet lensivät ylitse, muistelee Lukumies maalaukseen kätkeytyvää tarinaa. Tämän jälkeen valmistuivat kuvat lohikäärmeestä ja neljästä Pääsiäissaaren ukosta.
– Ainoastaan metallille tehdyt koirat olen tehnyt itse ja siskonmies Jussi Karppanen on maalannut ne, Ville selventää.
Lukumiehen teokset on tehty muotoon leikattuun vesivaneriin ja niissä on venelakka päällä, joten ne on helppo pitää puhtaana.
Ville Marttila kertoo ostaneensa jo aiemmin tauluja Lukumieheltä olohuoneen seinien täydeltä ja tilasi sitten graffitityylisiä maalauksia ulkoseiniin. Ville pyysi Lukumiestä keksimään seinään iloa.
– Pellervo kertoi nähneensä unen jossa oli lohikäärme ja Pääsiäissaaren hahmoja, mielestäni tämä kuulosti juuri tarpeeksi hullulta ajatukselta, Ville selittää kuvien taustaa.
– Maalaukset ovat mielikuvituksen tuotetta. Ne on seinän mukaan sommiteltu ja kehittyivät tehdessä. Niiden muoto riippui ikkunoista, sillä ikkunoiden eteen ei tullut mitään, kertoo taiteilija Lukumies itse.
Taloon piti tulla myös maalaus lehmästä, mutta se päätyikin Keski-Suomen museoon.
Aluksi Villeä hieman jännitti, minkälaisia ajatuksia värikäs seinä herättää naapurustossa, mutta palaute on ollut yksinomaan positiivista.
Hänellä olisi vielä haaveissa toteuttaa mökkisaarensa kodan kattoon Leppäveden historiasta kertova maalaus, samaan tyyliin kuin Toivakan kirkon kattomaalaukset.
– Suunnitteilla on kaikenlaista, mutta kun olen eläkeläinen, niin ei ole pakko tehdä, naurahtaa Lukumies.