Slava Ukraini!

Sota Euroopassa on tosiasia. Ukraina taistelee itsenäisyydestään. Hätä on suuri, perheet pakenevat kodeistaan ja kaikista syyttömimmät, eli lapset kärsivät.

Halu auttaa on herännyt myös suomalaisilla. Onneksi hyviä ja avun perille menemisestä varmoja väyliä on olemassa. Uuraisten luottamuselinten ja virkamiesten johtoryhmän WhatsApp alkoi kilkattaa viestejä jo sodan ensi päivinä. Toistuvasti nousi esiin kysymys, kuinka voisimme auttaa. Tänään kunnanjohtaja Juha Valkama teki kaikkien tukemana viranhaltijapäätöksen, että Uuraisten kunta lahjoittaa 2000 euroa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston kautta. Kunnanvaltuuston puheenjohtajisto, kunnanhallitus ja johtoryhmä haluavat tuen mahdollisimman nopeasti perille auttamaan hätääkärsiviä ukrainalaisia

Tilanteen poikkeuksellisuudesta kertoo, että tämänkaltainen päätös oli Valkaman uran ensimmäinen.

– Ukrainan hätä koskettaa suomalaisia erityisen paljon. Meillä on paljon yhteistä ukrainalaisten kanssa, esimerkiksi pitkä raja Venäjän kanssa, sanoo Uuraisten kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Virpi Salminen.

– Päätöstä ei ollut vaikea tukea. Tällä summallakin hankitaan jo paljon elämän välttämättömyyksiä, mitä perheet tarvitsevat paetessaan kotoaan, kunnanhallituksen puheenjohtaja Liisa Stenman-Kässi lisää.

Päätös syntyi paikallisesti, valtakunnallisesti Kuntaliitto on tuominnut jyrkästi Venäjän perusteettomat sotatoimet Ukrainassa ja kannustaa kuntia tukemaan ukrainalaisia ystävyyskaupunkeja ja katkaisemaan yhteydenpidon venäläiskaupunkien kanssa.

– On silti tärkeä muistaa, että emme tuomitse tai nimittele esimerkiksi Suomessa asuva venäläisiä, varsinkaan lapsia. Täytyy vain toivoa, että Venäjän kansa saisi joskus rauhantahtoisemman ja inhimillisemmän johtajan, mielestäni Venäjä ilman Putinia on ainoa vaihtoehto, Juha Valkama päättää.

Hanna Lahtinen

Suomen Punaisen Ristin katastrofirahasto on hyvä tapa auttaa, alla listattuna linkkejä ja tahoja, joiden kautta voi tukea ukrainan kansaa, mediaa, pakolaisia, vähemmistöjä, eläimiä ja muita Putinin Venäjän hyökkäyksestä kärsiviä.

YK:n pakolaisjärjestö (psykososiaalinen tuki, suoja)

https://www.unhcr.org/neu/fi/

YK:n tasa-arvojärjestö (naiset, perheet, väkivallan uhrit)

https://unwomen.fi/lahjoitukset/hataapukerays-ukrainaan/

Pelastakaa Lapset (ruoka, vesi, psykososiaalinen tuki, suoja)

https://www.pelastakaalapset.fi/

Unicef (psykososiaalinen tuki, puhdas vesi ja sanitaatio, koulutus, koulujen ja päiväkotien jälleenrakennus)

https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/ukraina/#lomake

Tue englanninkielistä The Kyiv Independent -lehteä (toimittaa luotettavia uutisia Ukrainasta ja Itä-Euroopasta)

https://www.gofundme.com/f/kyivindependent-launch

International Fund for Animal Welfare (tue kahden eläinsuojan toimintaa Ukrainassa)

https://g.ifaw.org/3IxA8Wa

Listan kokosi Mimmi Ahonen

Avainsanat: