Rytköselle askel kohti Lions-liiton kärkeä

Leijonatoiminta on Rytkösten perheessä iloinen, elämänvaiheeseen hyvin soveltuva ja uusia tuttavuuksia tuottava harrastus.

Leijonatoiminta on Rytkösten perheessä iloinen, elämänvaiheeseen hyvin soveltuva ja uusia tuttavuuksia tuottava harrastus.

Jokihaaralainen Jari Rytkönen on valittu Suomen Lions-liiton ensi kauden varapuheenjohtajaksi. Lions Club Uuraisten pitkäaikainen jäsen ja edelliskauden G-piirin piirikuvernööri Rytkönen astuu varapuheenjohtajan saappaisiin heinäkuussa.

Rytkösillä ollaan pitkän linjan Lions-ihmisiä. Jari liittyi Uuraisten Lions Clubiin vuonna 1998. Taru-vaimon isä oli mukana leijonissa jo kun Taru oli lapsi. Taru on ollut 28-vuotiaaksi asti mukana Lionsien nuorisojärjestössä ja palasi takaisin leijoniin viime vuoden marraskuussa.

Aivan aluksi Lions Clubissa oleminen oli Jari Rytköselle tapa päästä mukaan paikalliseen sosiaaliseen elämään.

– Olimme muuttaneet tänne Jyväskylästä emmekä tunteneet juuri ketään. Kävimme töissä Jyväskylässä ja lähikauppammekin oli Seppälän Prisma. Kun minua pyydettiin mukaan, lähdin heti, koska ajattelin että saisimme tuttuja Uuraisilta, Jari kertoo.

Niin kävikin. Leijonissa houkutteli myös palveluajatus – yhdessä tekemällä voisi saada paikkakunnalla ja sen ulkopuolellakin paljon hyvää aikaiseksi.

Kukin klubi järjestää toimintansa itse parhaaksi katsomallaan tavalla. Lions Club Uuraisissa sääntömääräiset kokoukset hoidetaan kahdella istunnolla vuodessa ja vuoden muina kuukausina järjestetään jokin yhteinen aktiviteetti. Vapaamuotoisissa yhteisissä tapaamisissa ja yleishyödyllisessä toiminnassa Jari Rytkönen näkee tulevaisuuden siemenen.

– Leijonien keski-ikä on aika korkea. Toivoisin, että nuoremmatkin ihmiset innostuisivat toiminnan yhteisöllisyydestä, Rytkönen pohtii.

Hän aavistelee, että joillekin on saattanut viime aikojen uutisista muodostua Lions-järjestöstä kuva rahankeruuorganisaationa.

– Me jäsenet maksamme järjestölle hallinnollisista kuluista, mutta muilta kerätyt rahat menevät lyhentämättöminä keräyskohteisiin, on se sitten paikallinen keräys tai vaikkapa ulkomaille suunnattu avustus. Keräyksissä kerromme aina selkeästi kohteesta.

Suomen noin 940 Lions Clubista yli 700 on perinteisiä miesten klubeja, naisklubeja yli 150 ja yhteisklubeja noin 50. Uuraisten Lions Clubin säännöt muutettiin vuonna 2003 siten, että jäseniksi voidaan ottaa myös naisia. Ensimmäiset naiset tulivat klubin jäseniksi vuoden 2012 keväällä.

Hanna Autio