Runollinen itsenäisyyspäivä Uuraisilla

Itsenäisyyspäivä valkeni Uuraisilla pakkasaamuna. Juhlajumalanpalvelukseen saapui vain kourallinen kuulijoita. Kirkkoherra Antti Toivio saarnasi aiheenaan kaunis kertomus sotilasisästä ja hänen pojastaan.
– Olkaamme oikealla tavalla itsenäisiä ja pitäkäämme huolta heikoimmista, kehoitti Toivio.
Kirkkokuoro lauloi Heikki Tukiaisen johdolla aluksi hänen oman kirjoittamansa laulun, täsmälleen itsenäisyyspäiväaiheisen. Tekstejä lukivat Kati ja Kerttu Toivio. Jari Rytkönen osallistui esirukoukseen ja seppelpartioon yhdessä Mirja ja Petri Laitisen sekä Eeva-Maria Nousiaisen kanssa. Partiolaisista seisoivat kunniavartiossa Pekka ja Akseli Lapinoja.

Lapsikuoro toi itsenäisyysjuhlaan nuorten ääniä ja iloa. Kuoroa johti ja säesti Jonna-Mari Koikkalainen.


Juhlapäivä huipentui iltahämärissä pidettyyn tilaisuuteen seurakuntakodilla. Vierailevaksi esiintyjäksi saapui runomies Reijo Vähälä Tampereelta. Hänen esityksensä, runomatinea, oli kaksiteemainen. Alussa hän lausui otsikkona Kertokaa lapsenlapsille runot lotista, sankarivainajista, evakoista, haavoittuneista ja pienen lapsen syntymästä sodan keskelle Yrjö Jylhän Pyhässä yössä.
Raili Malmbergin runon Isänmaani keskellä kuultiin Nocturneakin laulettuna ja osiot erottavana Vähälä lauloi On suuri sun rantas autius.
Elämä jatkuu-osiossa kuultiin runoja Döbeln Juuttaalla, runo Tampereen taisteluista, sankarihevosista ja Kannaksen Summasta. Juha Vainion Kotkan poikien jälkeen matinean kruunasi vielä Eino Leinon Aurinkolaulun seitsemän värssyä.
Vähälän runomatinea oli nappiin osunut itsenäisyysjuhlan ohjelmisto. Runoihin hän innostui nelikymppisenä, työskennellessään Aamulehdessä, jolloin hän alkoi opetella runoja ehkäistääkseen muistisairautta. Hänen ensimmäinen lausuttu runonsa oli Uuno Kailaan Pallokentällä. Vähälällä on myös urheilutausta. Ateenan EM-kisoissa 1969 hän hyppäsi korkeutta tuloksella 217.


Itsenäisyysjuhlan juonsi Juha Valkama. Juhlassa nähtiin myös Valkaman vaimo Susanna Gullstén-Valkama Laatokan Karjalan kansallispuvussa.

Tellervo Lehtoranta