Risti nousee kylän yli

Uuraisten kirkon risti on tullut tiensä päähän. Viime myrskyt toivat siitä lahonneita osia alas kirkkopihaan. Nyt kirkossa on uusi risti, entisennäköinen ja -kokoinen. Kuivasta kuusipuusta huolella tehty ja rohkeiden miesten kirkon huippuun kiinnittämä.

– Hyvälle tuntuu, että minulla oli niin paljon luottamusta, että pääsin ristiä tekemään ja hyvä sitä oli tehdäkin, kertoi Uuraspuun Markku Koskinen, joka teki ristin neljästä puuosasta tiukkaan liimaten ja erikoismaalilla maalaten.

Katso kuvasarja ristin asennuksesta.

Risti tuotiin kirkkopihaan peräkärryllä. Suntio Pertti Ruuskan valvonnassa Jalo & Jalon nosturimiehet Tero Heikkinen ja Lasse Särkioja sekä Uuraisten miehet Markku Koskinen ja Simo Koskinen poistivat vanhan vuonna 1998 tehdyn ristin ensin. Se osoittautui lähes kokonaan lahonneeksi.

– Risti, jos mikään on ollut kaikenlaisten säiden armoilla ja jo sen rakenne lisäsi kosteuden keräytymistä. Uuden ristin rakenne on toisentyyppinen ja sen ajatellaan kestävän olosuhteita paremmin ja pidempään, kertoi Pertti Ruuska.

Vanhan ristin lahoutta kuvaa myös se, että siitä löytyi tikan hakkaama kolo poikkipuun yläpuolelta. Ehjää puuta vanhasta rististä löytyi odotettua vähemmän, vain vajaat puolet ristin alaosasta. Myös ukkosenjohdattimen poistaminen pidensi asennusaikaa, jota kului parisen päivää. Koriautolla nostetun ristin alaosa on pultattu kattolyhdyn rakenteisiin ja kiinnityksessä tarvittiin paljon uretaania ja ruuveja. Erikoismaali on testattu myrskyluodoilla säänkestäväksi.

 – Kirkko on kunnan näkyvimpiä rakennuksia. Se edustaa Uuraisten kuntaa ja seurakuntaa. Sen pitää olla katsojan silmää miellyttävä ja ehjä. Kirkon risti näkyy koko kylän yli, tiivisti Ruuska.

Tellervo Lehtoranta

Avainsanat: