Renkaat vaihtoon!

Autoilijoiden ruutulippu liehui syystuulessa Uuraisten torilla, kun Uuraisten Urheiluautoilijat tempaisivat vaihtamalla talvirenkaita. Kysyntä ja tarjonta kohtasivat ja avuntarvitsijoita riitti jonoksi asti.
Urheiluautoilijat pystyttivät torille telttansa, toinen työskentelytilaksi ja toinen makkarakojuksi. Jokainen asiakas sai täyttää myös lahjakorttiarvontalipun.
Itse vaihtotapahtuma sujui kuin rasvattu. Neljä miestä kumartui pyörien viereen, ruuvasi renkaat irti, vaihtoi ne ja kiinnitti talvirenkaan nopeasti ja varmasti sekä kiinnitti pultit huolellisesti. Jokaisesta renkaasta tarkistettiin ilmanpaine. Työhön kului aikaa vajaat 10 minuuttia ja työ näytti ammattitaitoiselta ja nopealta ihan kuin formulakisojen varikolla. Miehet myös nostelivat renkaat autosta ja autoon takaisin. Näin auton omistaja saattoi hengähtää makkarakojussa. Vaihtopaikalle mutkittelevaa jonoa suoristivat liikenteenohjaajat. Koko lysti maksoi vain 15 euroa.
Keijo Nieminen toi vaihtoon Toyotansa.

Keijo Niemisen Toyota sai alleen talvirenkaat Uuraisten Urheiluautoilijoiden toritapahtumassa. Vaihtotyössä Niko Virtanen ja Timo Pekkarinen.


– Halusin kannattaa Urheiluautoilijoita ja siksi toin auton tänne renkaidenvaihtoon, selitti Keijo.
Keijon auton kimppuun telttakatoksen alla kävivät Niko Virtanen, Timo Pekkarinen, Keijo Kotamäki ja Jukka Kivelä.
Urheiluautoilijoiden puheenjohtaja Niko Virtanen kertoi, että renkaan vaihtopäivä oli suunnitelmissa jo viime vuonna, mutta nyt vasta se toteutui. Tapahtuman suuri suosio ei häntä pahemmin yllättänyt.
– Kaikilla ei ole tiloja ja paikkoja, sissä renkaita vaihtaa. Samalla tässä tarkastetaan myös jarrut ja renkaiden kunto, hän kertoi. Monen mallista rengasta ja pölykapselia tuli vaihtopäivänä irrotettua ja kiinnitettyä.
Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marraskuun alusta maaliskuun loppuun.
Käytännössä nastarenkaita voi alkaa käyttämään heti, kun ilman lämpötila laskee pakkasen puolelle ja on mahdollista, että tienpinnat jäätyvät. Kitkarenkaita käyttävillä vaihtoaika on joustavampi, koska laki ei kiellä kitkojen käyttöä kesälläkään.

Tellervo Lehtoranta