Puuseppä kävelyllä

Jerome nettiin

Ranskalainen puuseppä Jérôme Gazelle pääsi pitkällä kävelymatkallaan tervaushommiin.

Martti Herman Pisto soitteli toimitukseen ja kertoi varsin erikoisesta taivaltajasta. Pisto oli tavannut Leppälahdenväylää myöten Toivakkaan tulleen kävelijän. Mies oli ranskalainen puuseppä Jérôme Gazelle.
Jutustelussa kävi ilmi, että Gazellen tavoitteena ei ole vain kävellä Jyväskylästä Toivakkaan vaan miehen takana on jo mittava matka ja edessä vuosien koitos.
Gazelle lähti liikkeelle Ranskasta ja eteni sieltä aikaa ajattelematta Tanskan ja Ruotsin kautta Norjaan ja aina Nordkappiin asti. Tällöin hänellä oli vielä matkaseurana Jyväskylässä asuva ranskalainen ystävä.
Nordkappista Gazelle jatkoi matkaa yksin Suomen puolelle Inariin, Ivaloon ja sieltä erämaatietä Kittilään. Kittilästä hän eteni Rovaniemen kautta Tornioon. Siellä hän keskeytti matkansa käydäkseen välillä kotiväkensä luona Ranskassa.
Seitsemän kuukauden kuluttua jalkoja alkoi taas kuumottaa ja Gazelle lensi takaisin Tornioon jatkaakseen keskeytynyttä kävelyään. Hän suuntasi Pudasjärvelle ja Paltamoon, Manamansalon kautta Otanmäelle, josta suunnisti Kiuruvedelle ja Kuopioon, josta hän saapui ajallaan Jyväskylään ja Leppälahden väylää pitkin Toivakkaan.
– Täältä aion jatkaa Kangasniemen kautta Mikkeliin ja sieltä Imatralle. Suomi onkin jo siinä vaiheessa tullut tutuksi ja Imatralta patikoin Pietariin ja sieltä Viroon ja Latviaan. Sitten on kohteenani Liettua, Puola ja siitä etenen Kreikkaan, Italiaan ja lopulta takaisin kotiini Ranskaan, kertoo Gazelle.
Toivakassa Gazelle viipyi viisi päivää Martti Herman Piston vieraana. Vierailun aikana hän maalasi hymyssä suin Piston mökillä tervamaalia hirren pintaan, kävi soutelemassa ja koitti kalaonneaankin. Uusi kokemus oli ravikilpailujen seuraaminen Hankasalmella. Ravikilpailujen tunnelma kiehtoi häntä.
Gazelle yöpyy pääosin retkiteltassaan ja joskus ottaa mökkimajoituksen.
Huikeaa matkasuunnitelmaa kuunnellessa herää kysymys ajasta. Millä ajalla mies aikoo selvitä moisesta urakasta?
– Tavoitteeni on kävellä yhteensä yli 22 000 kilometriä. Tähän mennessä olen kävellyt jo 7400 kilometriä.