Pääkirjoitus: Misu-gate

Uuraisilla on käynnissä Misu-gate. Keskustelu käy somessa kiivaana ja vanhainkodin terapiakissasta on tullut hetkeksi valtakunnan julkkis.

Niin paljon kuin kissoja rakastankin, jopa minun mielestäni keskustelu on saanut hieman absurdeja piirteitä. Kunnan viestinnän kannalta keissi on mielenkiintoinen. Siitä voi päätellä ainakin sen, että ihmisiä kiinnostaa ihmisen (ja kissan) kokoiset asiat. Ihmisen kokoisia asioita eivät ole strategia, talousarvio tai budjettikehys.

Kaikki alkoi siitä kun julkisuuteen vuoti tieto, että Misu-kissalle ollaan etsimässä uutta loppuelämän kotia, eli ihmisten vanhainkodin ei katsottu olevan sopiva paikka kissan vanheta. Mitä kiivaammin syynä kiistetään olevan Misun erityisruokavalio ja hammaslääkärilaskut, sitä vakaammin uskotaan, että syy on juuri tässä.

Minulla olisi ehdotus. Mallia voitaisiin ottaa Japanista. Siellä raskaasti tappiollisen Kinokawan aseman päälliköksi nimettiin vuonna 2007 kissa nimeltä Tama, eikä aikaakaan kun Tama pelasti alueen taloudelliselta romahdukselta. Sille myönnettiin kuoleman jälkeen shintolaisen jumalattaren asema ja sen hautajaisiin osallistui 3000 ihmistä.

Ehdotan siis, että Misulle annetaan Uuraisten kunniakunnanjohtajan pesti. Palkkauskaan ei muodostune kynnyskysymykseksi, jos Misu tyytyy jatkossakin kalattomaan ja viljattomaan kissanruokaan ja työterveyden eläinlääkärietuun. Ainakaan alkuvaiheessa ei Juha Valkamalle tarvitse alkaa etsimään uutta loppuelämän sijoituspaikkaa, vaan hän voi toimia Misun oikeana tassuna ja hoitaa vähäpätöisempiä tehtäviä, Misun keskittyessä imagojohtamiseen.

Hanna Lahtinen