Oikarin tilalla on mielenkiintoinen menneisyys ja nykyisyys

Oikarin tila Kuikassa on saanut uudet talonmiehet. Vuoden alusta majoitus- ja ruokapalveluista on huolehtinut Maria Ahonen, yhdessä miehensä Dimitri Lindgrenin kanssa, jota tosin työllistää enemmän oma automaalauksiin ja huoltoihin keskittyvä yritys DM Custom Uuraisilla.
Nykyään Keski-Suomen ajokoirayhdistyksen omistama Oikari on ollut alun perin vaneritehtailija Wilhelm Shaumannin yli tuhannen hehtaarin maatila, jossa tilanhoitajan johdolla pidettiin karjaa ja viljeltiin maita. Nyt pelloilla huojuvat korkeat koivut ja entisessä heinäladossa järjestetään monenlaisia tilaisuuksia. Lehmän ammunnan sijaan Oikarissa raikuu usein koiran haukku. Rakennukset on erotettu 2,5 hehtaarin tontille ja ne ovat olleet jo lähes 20 vuotta Keski-Suomen ajokoirayhdistyksen omistuksessa.
– 60-luvun alussa uudenvuodenyönä tilan navetta paloi, jonka jälkeen lehmät hävitettiin tilalta kokonaan pois, muistaa lähistöllä asuva Aaro Johansson.
Yhdistys on hoitanut tilan rakennuksia hyvin. Hankerahoilla on kunnostettu majoitus- ja saunatilat. Päärakennus hohtaa vastamaalattuna. Vanhoissa rakennuksissa tulee usein yllätyksiä, eikä Oikarissakaan olla vältytty esimerkiksi vesivahinkojen aiheuttamilta remonteilta. Viimeksi on vakuutusrahoilla peruskorjattu keittiö ja samalla uusittu koneistusta, joten suurienkin juhlien järjestäminen Oikarissa on entistä helpompaa.
Oikarin bed & breakfast -tyyppinen majoituspalvelu on todella edullista verrattuna vaikkapa hotellihintoihin. Kesäisin Oikari on hyvinkin varattu, mutta talvelle mahtuisi paljonkin lisää varauksia.