Nuokku on taas auki Toivakassa


– Yökahvila avasi toiminnan, mutta jatkossa Nuokku on auki ainakin parina iltana viikossa. Mahis-projektin avulla muutama nuori pitää täällä silloin pientä kahvilaa ja toiset voivat pelata pelejä, katsoa televisiota tai vain viettää aikaa mukavassa seurassa ihan omin ehdoin. Aina talossa on aikuinen paikalla, mutta vain taustana, ei päällepäsmärinä, lupaa Maarit Mansikkala 4H:sta.
Nuokku on nyt ulkoasultaan raikas, kun seinät on maalattu nuorten keväisten suunnitelmien mukaan valkoisiksi ja piristetty sinisellä. Verhot ovat enää päärmäystä vaille ja muutakin uutta virkistystä on nuorisotilaan suunnitteilla. Keskellä kirkonkylää talo on helposti kaikkien tavoitettavissa.
– Tosi kiva juttu, että Nuokku taas pyörähtää käyntiin ja uskon, että tänne pian muodostuu oma porukka, siksi kannattaa jo heti alussa tulla mukaan, silloin se on helppoa, painottaa Kalle Ruokonen.
– Ainakaan ei kannata kotona märehtiä, miksei mitään järjestetä, Nuokku antaa kaikille nuorille mahdollisuudet osallistua ja toimia niin paljon kuin huvittaa.

Nuorten ääntä kuullaan

Toivakka on vastikään lähtenyt yhtenä kahdestakymmenestä kunnasta mukaan “aloitekanava.fi” -toimintaan. Jouluviikolla työnsä vapaa-aikatoimen sihteerinä aloittava Satu Paalanen on jo ehtinyt kouluttautua hankkeen moderaattoriksi Toivakassa, ja kaikki yläkoululaiset ovat osallistuneet tietoiskuun, jolla verkkodemokratiapalvelua nuorille on tuotu tutuksi.
– Toivakka on ottanut ison askeleen nuorten kuulemisessa ja mitä aktiivisempia nuoret itse ovat, sen paremmin heidän äänensä tulee kuulumaan. Tämä Aloitekanava.fi on vuorovaikutteinen verkkodemokratiapalvelu, jossa nuoret voivat tietokoneelta päästä sanomaan sanansa heitä koskevissa asioissa ja tehdä myös itse aloitteita, selvittää Satu Paalanen uutta ideaa.
– Toisaalta nuoret saavat palautetta aloitteista, ja kunnan päättäjät saavat näin nuorten toiveet ja ideat suoraan päätöksien taustaksi. Verkkosivujen mukava puoli on sekin, että siellä näkee, mitä muissa kunnissa puuhataan. Pallo on nyt Toivakan nuorilla ja myös luottamushenkilöitten kannattaa käydä sivuilla.