Lehtemme toimitukseen soitti Toivakasta eräs kuntalainen ja kyseli jalankulkuväylien aurauksesta ja varsinkin hiekoituksesta. Torstaina 19.1. olikin hankala keli ja varmasti moni jalankulkija liukasteli. Kysyimme teiden ja jalankulkuväylien vastuista ja kunnossapidosta Toivakan kunnan kuntaympäristöjohtaja Jari Lämsältä.
Kuka hoitaa Toivakantien ja Viisarimäelle menevän kevytväylän kunnossapidosta? Onko se kunta vai tielaitos?
– Maanteiden kevytväylistä vastaa tienpitäjänä Keski-Suomen ELY-keskus. Ja näitä ovat meillä juurikin nämä mainitsemasi reitit eli Toivakantien molemmat puolet ja lisäksi Iltaruskontie. Lisäksi valtio vastaa Nelostien bussipysäkeille johtavista väylistä. Ylläpito kilpailutetaan suurempina alueurakkoina ja usein voittanut urakoitsija palkkaa aliurakoitsijoita eri paikkakunnille. Toivakka kuuluu alueurakkaan, jossa 2022–2027 kaudella pääurakoitsija on Terranor Oy. Palautteet laitetaan näiltä osin ELYlle. Tänä syksynä on tietojeni mukaan liukkaudesta tehty ilmoituksia. Palautekanava loytyy osoitteesta ely-keskus.fi/kunnossapito ja Liikenteen asiakaspalvelu. Myös Tienkäyttäjän linjalle, 0200 2100 voi soittaa liikennettä vaarantavista ongelmista tiestöllä ympäri vuorokauden.
Kunta joitaa kaavateiden aurauksen ja hiekoituksen, mutta entä liittymät? Onko kiinteistöjen omistajien itse hoidettava pihaliittymien puhdistus aurauksen jäljiltä? Valituksia on tullut esimerkiksi, että aamulla kun täytyy viedä lapsia hoitoon, ei millään jaksa luoda sitä lumimäärää pois pihan liittymästä, minkä aura on siihen työntänyt? Yhtenä talvena ainakin kokeiltiin sitä, että auratraktorin jälkeen tuli pienempi traktori, joka avasi pihojen liittymät. Olisiko se mitenkään mahdollista?– Kunta hoitaa kaavatiet omien aliurakoitsijoiden kanssa. Kilpailutetaan useammalle vuodelle kerrallaan.
Toivakassa ei ole päätetty ottaa esimerkiksi pihaliittymien kunnossapitoa kunnan vastuulle. Kunta voi päättää ottaa vastuulleen muitakin kuin sille kuuluvia kaavateitä eli vaikkapa yksityisteitä tai pihaliittymiä.
Tämä on yhdenvertaisuuskysymys ja myös kustannuskysymys. Tiedän, että kunnissa on otettu esimerkiksi pihaliittymiä kunnan talvihoitoon. Asia voisi edetä päätöksentekoon esimerkiksi aloitteen kautta, sillä valtuustohan se lopulta päättää tästäkin. En tiedä, onko meillä ollut vastaavaa aloitetta jo aiemmin? Kustannuksiahan tällaisesta lisäpalvelusta tulisi toki.
Saamme muiden kuntien tavoin joka vuosi palautteita kaavateiden lumien aurauksesta niin, että palautteissa toivotaan yksittäisten postilaatikoiden tai pihaliittymien huomioimista siten, että lunta ei näille paikoille siirtyisi. Ymmärrämme hyvin tämän kysymyksen, koska kysyjän taustalla voi olla esimerkiksi korkea ikä tai muu vaiva, jolloin lumitöiden tekeminen omassa pihaliittymässä on raskasta. Yksilöllisten toiveiden toteuttaminen ei ole kaavateiden lumenaurauksessa taloudellisesti tai yhdenvertaisuuden näkökulmasta mahdollista. Jos näitä toiveita ryhdyttäisiin toteuttamaan, auraustyö hidastuisi kokonaisuutena merkittävästi ja kuntalaisten tasapuolinen ja yhdenvertainen kohtelu vaarantuisi. Tämä tarkoittaisi myös lisälaskua tilaajalle, koska työn hinta perustuu tuntitaksaan. Kaavatiet pyritään auraamaan yhdenvertaisin periaattein koko taajaman alueella ja tästä valitettavasti aiheutuu se, että lunta voi kertyä myös pihaliittymien tai postilaatikoiden eteen haitaksi. Aina silloin, kun se on työn suorittamisen kannalta tehokkaasti mahdollista, lunta pyritään auratessa ohjaamaan sinne, missä tämä aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa.
Toivakan kunnan kaavateiden aurausta hoitaa tänä talvena edelleen sama tuttu urakoitsija, Koneurakointi Henry Laitinen Oy. Uuden sopimuskauden kilpailuttaminen on ohjelmaosasamme. Tänä vuonna on siis kunnan kaavateiden puitesopimuksen viimeinen vuosi. Uusi sopimus kilpailutetaan syksyllä.
Pari Versotien varressa asuvaa talollista on lumilingolla aurannut metsäpolut Versotien päästä Palosen tielle ja hautausmaan vierestä menevän polun, josta ei ole läpikulkua vaan se on toiminut Versotien talojen huoltotienä ja päättyy yhden talon piha-aidalle. Siitä ei ole läpikulkua. Jossakin päin kunta oli kieltänyt vastaavan toiminnan vastuukysymykseen vedoten. Eli jos joku loukkaa auratulla liukkaaksi muuttuneella polulla itsensä, niin kunnalta saatetaan pyytää korvausta loukkaantumisesta? Entä, jos polkujen päihin laittaisi kyltit, ”Ei polun kunnossapitoa, kulku omalla vastuulla”, vastuuttasiko se polkua kulkevan itsensä. Toisaalta lumista polkua ihmiset joka tapauksessa oikovat kun matka lyhenee ja lumisena tallottuna polusta tulee muhkurainen ja sikäli vaarallinen. Mitä mieltä kunnassa ollaan tästä asiasta? Polun käyttäjät ovat kiittäneet linkomiehiä siitä, että ovat poistaneet lumen poluilta.
– Versotien päässä ei ole asemakaavassa osoitettuja kunnan vastuulla olevia väyliä. Eli tuo väli rinnastuu metsäpolkuihin, joten niillä ei ole varsinaista vastuullista ylläpitäjää. Siinä vaiheessa jos reitti alkaisi erehdyttävästi näyttää kevytväylältä, voidaan lisäkilpiä harkita, mutta nykyisellään ei ole tarvetta.
Palosentielle on suunniteltu katusuunnitelmaa ja kevytväylää. Se tulee lähiaikoina yleisesti nähtäville. Tuostahan saisi luontevasti yhteyden sinne. Pitäisiköhän tuossa ollakin ihan oikea kevytväylä joskus tulevaisuudessa?
Vaihtoehto on myös elää olosuhteiden kanssa, sillä että Suomen talveen kuuluu liukkaus. Nastakengät tai kuminen nastallinen lisäke jalkineisiin auttaa asiassa. Moni ei vain viitsi pelata niiden kanssa ja varsinaisilla nastakengillä ei voi mennä esimerkiksi moniin virastoihin tai liikkeisiin?
– Nastakengat on hyvät ja lämmin suositus jalkineiden liukuesteitten käytöstä, etenkin ikäihmisille.