Liian moni jätti äänestämättä

Kuntavaalit käytiin koronan vaalenevassa varjossa, mutta lopulta poikkeusoloilla oli melko vähän vaikutuksia itse vaaleihin. Aikataulumuutokset tai turvatoimet tuskin olivat syinä matalaan äänestysaktiivisuuteen. Toukokuussa Uuraisten vaalitoimihenkilöt uskoivat, että oman kunnan päätöksenteko kiinnostaa ja prosentti nousee korkeaksi. Kuitenkin vain 57 prosenttia uuraislaisista täytti kansalaisvelvollisuutensa, Toivakassa oltiin hitusen ahkerampia, äänestysprosentiksi muodostui 59. Molemmat kunnat ylittivät valtakunnan keskitason, mikä oli vain 55,1 prosenttia ja matalampi kuin koskaan ennen kuntavaaleissa.
Jos vaalitulosta verrataan neljän vuoden takaiseen, niin Uuraisten valtuuston voimasuhteissa ei tapahtunut muutosta valtuustopaikoilla mitattuna. Keskusta saa nytkin kahdeksan valtuutettua, perussuomalaiset viisi ja demarit neljä. Kristillisdemokraatit sai kaksi valtuutettua ja kokoomus sekä vasemmistoliitto kumpikin yhden.
Keväällä 2019 tapahtuneiden loikkausten jälkeen Uuraisten valtuustossa on kuitenkin ollut vahva keskustaedustus, peräti 11 valtuutettua ja perussuomalaisilla vain yksi, joten siihen suhteutettuna perussuomalaisia voi pitää Uuraisten vaalien menestyjinä.
Uuraisten ääniharava oli sosialidemokraattien Sari Rimmi, joka keräsi 138 ääntä. Keskustan ykkönen Liisa Stenman-Kässi sai 90 ääntä. Myös Veli Hytönen (vas.) Samuli Mattila (kesk.), ja Olli Humalajoki (kesk.) keräsivät komeat äänisaaliit. Hytöstä vasemmiston ainoana ehdokkaana avitti myös keskustan kanssa solmittu vaaliliitto. Perussuomalaisten ääniharava oli Petri Huutonen.
Koko keskustan ryhmä on jo valtuustossa istuneita konkareita, perussuomalaisista taas kaikki uusia. Demareilla ja kristillisillä vaihtuvuutta tapahtui hieman.

Toivakan valtuusto uudistui hieman enemmän kuin Uuraisten, molemmissa kunnissa kaksi kolmannesta valtuustosta on miehiä.
Toivakassa valtuutettujen keski-ikä on 49 ja Uuraisilla 50 vuotta.

Keskusta jatkaa Toivakan valtuuston suurimpana puolueena, mutta ryhmäkoko pieneni kahdella. Kuntapolitiikan tältä erää jättäneen Sakari Ainalin jälkeen ääniharavaksi nousi Sinikka Jäntti 63 äänellä. Muut keskustaehdokkaat keräsivät ääniä varsin tasaisesti ja suuri kokonaisäänimäärä nosti valtuustoon vielä Lauri Jaatisenkin 16 äänellä.
Perussuomalaisten ja sosialidemokraattien ryhmät ovat nyt yhtä suuret, molemmilla neljä valtuutettua. Yhden lisäpaikan saaneista perussuomalaisista parhaiten menestyi Mika Mäkelä ja demareista Paula Keteli. Myös kokoomus lisäsi kannatustaan Toivakassa. Nuori valtuustoryhmä muodostuu 19-vuotiaasta Karla Karmalasta ja 34-vuotiaasta Satu Mannisesta. Kokemusta taas löytyy vasemmistoliitosta, sillä Varja Oksanen jatkaa. Kristillisdemokraatit säilyttivät kaksi paikkaa, joista toisen nappasi Johanna Ripatti Toivakan toiseksi suurimmalla äänimäärällä, 47 äänellä.
Toivakan valtuusto uudistui hieman enemmän kuin Uuraisten, molemmissa kunnissa kaksi kolmannesta valtuustosta on miehiä. Toivakassa valtuutettujen keski-ikä on 49 ja Uuraisilla 50 vuotta.

Hanna Lahtinen