Lautasillan tilalla Nisulassa siunattiin tulevan suven sato

Viime torstaina kokoontui nelisenkymmentä Eläkeliiton jäsentä ja kyläläistä toukosiunaus-tilaisuuteen Lautasillan tilalle.
Tilaisuuden avasi Eläkeliiton varapuheenjohtaja Olli Syvälä toivottaen runsaslukuisen joukon tervetulleeksi ja Helena Järvenpää kertoi Lautasillan historiaa.

Helena ja Markku Järvenpää ovat tilan 4.isäntäpari. Tila on ollut Korhon torppa, jonka Adveliina ja Aapeli Rantanen ovat aikoinaan lunastaneet ja tilaa on jatkanut heidän poikansa Einar Rantanen perheineen. Seuraavaksi isäntäpariksi tuli Einarin tytär Hilkka, joka yhdessä miehensä Veikko Ahosen kanssa aloitti tilanpidon 1957.
Heidän aikanaan tilaa kehitettiin ja laajennettiin ja keskityttiin lypsykarjan pitoon, erityisesti Hilkalle se oli sydämen asia. Veikon sairastuttua 90-luvun alussa tytär Helena lunasti tilan 1994 ja koko viisihenkinen perhe muutti Nisulaan Jyväskylästä. Aluksi Markku hoiti lehmiä oman työnsä ohella anopin avustuksella, mutta eläimistä luovuttiin 2000.

Nykyisin tila on viljatila, jossa viime vuonna viljeltiin vehnää, rypsiä ja ruista ja tänä vuonna kauraa ja ruista. Helena ja Markku ovat eläkkeellä ja viljelystä vastaa pääasiassa heidän poikansa Jarkko.


Toukosiunaus aloitettiin Suvivirrellä, jonka esilaulajina toimivat Paula ja Veijo Heinonen. Kirkkoherra Panu Partanen siunasi tämän vuoden kylvötyön, joka ei ole vielä kunnolla päässyt vauhtiin kylmästä kevätsäästä johtuen. Osallistujat saivat ottaa isännän tarjoamasta vakasta hyppysellisen rukiinjyviä ja kylvää ne edellisiltana muokattuun peltoon samalla kun laulettiin virsi Leipää pellolta maan.


Tilaisuus jatkui sisätiloissa Paulan ja Veijon musiikilla ja Panun ohjelmalla päättyen Herran siunaukseen ja kiitosvirteen.
Emäntä oli varautunut runsaalla tarjoilulla, vaikka väkimäärä yllättikin. Herkulliset lohivoileivät ja pullat kahvin ja Nisula-teen kera maistuivat. Monet osallistujat kertoivat olevansa ensimmäistä kertaa toukosiunauksessa ja kiittelivät tilaisuuden järjestäjiä.
Kuultiin myös toukosiunauksen historiasta Eläkeliiton toiminnassa. Seurakunnan toimintaan se on kuulunut jo aiemmin. Helena muisteli, että Lautasillalla on ollut Veikko-isän aikaan myös Toukosiunaus.
Tilaisuus oli erittäin onnistunut ja lämminhenkinen ja osallistujat lähtivät virkistäytyneinä koteihinsa ympäri Toivakkaa ja Jyväskylää.

Teksti Raija Kivistö
Kuvat Annikki Lehto, Raija Kivistö

Avainsanat: