Kyynämöisten kaislat kuriin

Runsaasti lisääntyneitä kaisloja leikataan hehtaarien alalta. Erikoisesti mökkiläiset uskovat, että viime syksynä havaittu sinileväkasvusto näin poistuu ja järvi muutenkin kaunistuu. Joitakin kaislasaarekkeita sentään jätetään silmäniloksi.
Kaislakasvustoa on erikoisen paljon Isoluodon ja Pikkuluodon alueilla, jotka ovat järven matalimpia kohtia, osaksi jopa vain alle puolen metrinkin syvyisiä. Rantamatalikoilta asukkaat ovat usein omatoimisesti poistaneet kaisloja mm. viikatteella.
Jo usena vuonna Anna-Liisa ja Vaito Isomöttönen ovat leikanneet kaislaa omasta ja Esa ja Tuija Piesalan vuokramökkien rannoista Saarijärven kalastusalueelta lainaamallaan moottorikäyttöisellä niittokoneella. Vaito on itse kehittänyt keruuta varten veneeseen kiinnitettävän työntölaitteen, joka yllättäen on toiminut erinomaisesti.
– Isommassa määrin järveä on puhdistettu noin 10 vuotta sitten. Kaislojen kasvu on kuitenkin nopeaa ja nyt on tarkoitus leikata ne alas kolmena vuonna peräkkäin, kertovat Isomöttöset.
Kaislanleikkuun toteutti tamperelainen alan yrittäjä Ilkka Harjunen heinäkuun lopulla. Unto Urvas kuormasi rantaan tuodun massan. Esa Piesala ajoi sen kunnan osoittamalle jätepaikalle. Ulla-Maija Pajuaho valmisti talkoomuonan ja oli eräs hankkeen virikkeenantaja. Tervaniemen mökkiläiset olivat innolla mukana työssä.
Leikkauskone kulkee maalla ja vedessä ja sen terä pystyy katkaisemaan kasvuston 1,6 metrin syvyydeltä. Terän paikalle kiinnitetylla haravaosalla katkaistu kaislamassa vietiin rantaan.
Kunta myönsi hankkeelle 600 euroa, Kyynämöisten seudun kyläyhdistys 300 ja kalastuskunta 2000 euroa. ELY-keskukselta avustusta ei tullut, mutta lupa toimenpiteeseen saatiin.