Kuolleet luonnon eläimet on hävitettävä oikein

Toimitukseemme tuli puheluna juttuvinkki, joka kertoi Toivakan venesatamassa olleista kahdesta kuolleesta linnusta. Soittaja ihmetteli, että onko oikein heittää linnunraadot muutaman metrin päähän veneistä metsän reunaan? Kävimme toteamassa asian ja siellä oli kaksi isokoskeloa joilla toisella ainakin oli siimannäköistä lankaa suussaan. Otimme yhteyttä Toivakan Metsä- ja kalamiesten Riistanhoidonneuvoja ja suurpetoyhdysmies Mika Mäkelään, joka viestitti asiasta seuraavaa.


– Nämä isokoskelot olivat jääneet kalaverkkoon, sillä niiden nokan ympärillä ollut siima oli 40 millistä kalaverkkoa. Näitä aina joskus tapahtuu, sillä koskelot ovat kalaa syöviä lintuja. Se on muuttolintu ja luetaan merilintuihin. Näin syksyllä jopa satojen isokoskeloitten parvet matkaavat etelään. Sen liha ei ole kovin helposti hyväksi ateriaksi valmistettavissa johtuen sen kalansyönnistä. Viljaa ja heinää syövät vesilinnut ovat paremman makuisia.
Mäkelä totesi, ettei ole hyvä tapa jättää noinkin julkiselle paikalle kuolleita eläimiä. Kesäaikaan ne levittävät hajua ja näin syksylläkin niiden jäänteet leviävät varislintujen matkassa ympäristöön.
– Hyvä tapa olisi ottaa yhteyttä riistamiehiin, vaikkapa minuun. Riistamiehinä hoidamme linnut hyötykäyttöön, kuten pienpetojen loukkupyynnin syöteiksi, jonne nämäkin nyt matkasivat.

Veikko Ripatti

Avainsanat: