Kun Vanhasen Matti Nyrölässä kävi

Nyrölän Kallioplanetaarion vihkiäisten alussa viime sunnuntaina asteli ovesta sisään juhlapukuista väkeä. Tieteiselokuvatyppinen musiikki soi taustalla ja ilmassa oli odotuksen tuntua. Ufon sijaan paikalle odotettiin aivan maallista ilmestystä.
Kutsussa oli lukenut: "Matti Vanhasen tervehdys", mikä sai miettimään oliko kyseessä pääministerin onnittelukortin lukaisu vai jotain muuta. Viimeistään asia varmistui, kun Nyrölän suuri poika Jouko Asikainen kävi kesken tervehdysseremonioiden supattamassa:
– Sieltä on Vanhanen tulossa emäntänsä kanssa.
Ensimmäisenä valtiovallan edustajana matalalla profiililla tavallisen rahvaan seassa paikalle livahti elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen.
Toimitusjohtaja Ilpo Kuuselan, Jouko Asikaisen, Ursan edustajan Tapio Markkasen ja kunnanjohtaja Arto Lepistön tervehdysten, sekä Ilonat-laulukuoron esitysten jälkeen odotus palkittiin. Ovesta tosiaan astui pitkä mies, jota vielä pääministeriaikansa alussa kutsuttiin harmaaksi. Vaan eipä kutsuta enää.
Pääministeri Matti Vanhanen ja seuralaisensa Sirkka Mertala näyttivät tottuneen salamavalojen räpseeseen, eivätkä antaneet niiden häiritä tutustumista varsinaiseen kohteeseen.
Julkisuusarvostaan huolimatta illan todellisia tähtiä olivat Ilpo Kuusela, Juha Ryynänen ja kaikki Nyrölän kyläläiset, joiden järkevän suuruudenhulluuden tulosta koko kallioplanetaario on. Viimeistään tähtikultti asettui oikeaan mittakaavaan itse näytöksessä. Sen tosiasian tajuaminen, että koko maapallo on vain pölyhiukkanen avaruudessa saa luultavasti jopa pitkän pääministerin tuntemaan itsensä pieneksi.
Matti Vanhanen kertoi tervehdyksessään käyneensä monellakin tähtitornilla. Näille vierailuille on ollut yhteistä, että aina on tarjottu hyvää kakkua. Planetaario ei tehnyt poikkeusta. Nyrölässä ne hyvät kakut olivat valmistaneet Pirkko ja Marko Ahola.
Vanhasen puheesta selvisi myös uskomattoman tuntuinen asia, jopa paikallislehden toimittajasta voi tulla pääministeri. Näin kävi sille vantaalaiselle toimittajalle, joka oli ollut tekemässä juttua Heurekan planetaarion peruskiven muurauksesta.
Lisää avatusta kallioplanetaariosta 21.5. ilmestyvässä Paikallisuutisten, Korpilahti- ja Petäjävesilehtien yhteisessä SeutuSesonkiliitteessä.