Koululaiset mukana veteraanipäivän seppeleenlaskussa Toivakassa

Kansallista veteraanipäivää vietettiin viime keskiviikkona muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Sitä on vietetty vuodesta 1987 lähtien 27. huhtikuuta, joka on Lapin sodan päättymispäivä. Kansallisena veteraanipäivänä muistetaan sodan kokeneita henkilöitä. Talvi- (1939–1940), jatko-(1941–1944) ja Lapin sodassa (1944–1945), palveli kaiken kaikkiaan noin 700?000 suomalaista. Heistä noin noin 100?000 oli naisia.
Juhlapäivää kunnioitetaan juhlaliputuksella ja sotaveteraanien muistamisella. Juhlallisuudet kunnissa vaihtelevat, mutta yleisimpiin tilaisuuksiin kuuluvat lipunnosto sekä käynnit sankarihaudoilla. Joka vuosi järjestetään myös yksi valtakunnallinen päätapahtuma. Tänä vuonna tilaisuus järjestettiin Lappeenrannassa.

Tänä vuonna toinen seppele oli keltasininen ja kunnioitti Ukrainan kansaa sodan kauhujen keskellä.


Toivakassa veteraanipäivä kokosi sankarimuistomerkille seppeleenlaskuun veteraanien, Toivakan kunnan Toivakan seurakuntien ja sivistyspalvelujen edustajat. Opetushallitus on kehottanut oppilaitoksiahuomioimaan kansallinen veteraanipäivä opetuksessaan.
– Oppilaiden kanssa voidaan pitää teema-aiheisia oppitunteja, näyttelyitä, juhlatilaisuuksia ja toiminnallisia tapahtumia sekä katsoa teemaan liittyviä elokuvia, todetaan Opetushallituksen nettisivulla.
Toivakassa opetushallituksen kehotus toteutui esimerkiksi siten, että Toivakan sivistyspalvelujen edustajina seppeleenlaskuun osallistui useita 6. ja 9. luokan oppilaita koulukeskuksen apulaisjohtaja Janne Karannan ja opinto-ohjaaja Marita Hintsa-Sillgrenin johdolla. Toivakan Sotaveteraanien puheenjohtaja Kalevi Jääskeläinen oli toivonut, että, että sivistystoimi huomioisi jotenkin myös Ukrainan kansan ja Ukrainan lasten tämän päivän suuret kärsimykset. Sivistyspalvelujen keltasinisen seppeleen laskivat Janne Karannan kanssa kuudennen luokan oppilas Ville Korhonen ja yhdeksännen luokan oppilas Jenny Majewski. Seppeleessä oli teksti: Ukrainan kansan vaikeissa vaiheissa myötäeläen Toivakan kunnan sivistyspalvelut.


Toivakan kunnan seppeleessä luki teksti: Sankarivainajien muistoa kunnioittaen Toivakan kunta, seurakunnat ja Toivakan Sotaveteraanit. Sen laski Toivakan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sinikka Jäntti yhdessä kirkkoherra Panu Partasen ja sotaveteraanien edustajien Irja Niemisen ja Kalevi Jääskeläisen kanssa. Partasen johdolla laulettiin säkeistöjä virrestä 577 Sun kätes Herra voimakkaan suo olla suoja Isänmaan.. Lopuksi vietettiin hiljainen hetki sotiemme veteraanien muistoksi.

Veikko Ripatti

Avainsanat: