Kotiin Uuraisille

Muutama vuosi sitten Oikarin alueella huojui iso kuusikko, joka sai kaatua rytisten. Vaikka hakkuuaukea on harvoin kaunis, tästä aukosta avautuivat upeat näkymät kaukaisuuteen ja alhaalta pääsi pilkahtelemaan Alimmainen-järvi.
Metsäkoneiden jälkeen maata möyrivät kaivinkoneet ja alueen tonteille vedettiin kunnallistekniikka kätevästi samalla kun rakennettiin siirtoviemäri Uuraisilta Jyväskylään.
Yksi ensimmäisistä Oikarin alueen tonteista kiinnostuneista olivat Palokassa asuneet Vuokko Heikkilä ja Jarmo Hänninen, sekä lapsensa Laura ja Roope.
– Olen kotoisin Puuppolasta ja meillä on mökki Lanneveden rannalla, joten tästä tuli usein ajettua ja Paratiisi-kyltti houkutti tutustumaan alueeseen tarkemmin, Vuokko Heikkilä kertoo.
Ensivierailu ei vielä täysin vakuuttanut jo yhden talon Palokkaan rakentanutta pariskuntaa, vaan uuden kodin paikkaa etsittiin muualtakin, esimerkiksi Jarmon kotikunnasta Laukaasta.
Pian vaaka kuitenkin kallistui Oikarin ja Uuraisten puolelle. Varsinkin kun juuri ennen joulua 2005 vapautui se unelmien tontti.
– Meillä oli ensin varauksessa tuo alempi, mutta tämä on tasaisempi ja meille paljon parempi, odotan sormet syyhyten, että pääsen ensi kesänä laittamaan puutarhaa, se on minun intohimoni, Vuokko hehkuttaa. Omenapuut on jo istutettu.
– Tällä etäisyydellä kaupungista tämän kokoinen, 5300 neliön tontti edullisesti on tosi houkutteleva, kertoo Jyväskylässä poliisina työskentelevä Jarmo. Vuokon työpaikka on Äänekoskella matkatoimistossa.
Heikkilä-Hännisen perhe muutti talonrakennusajaksi Uuraisten keskustaan ja silloin paljastui Vuokon mielestä koko prosessin paras asia.
– Koulu! Ihana, sopivankokoinen kyläkoulu Höytiällä, johon Laura pääsi jo käymään eskarin, vaikka asuimme keskustassa. Olen ollut myös tosi tyytyväinen ”Jokilaivaan”, Jokihaaran ryhmikseen, jossa nyt eskaria käyvä Roope viettää iltapäivät. Laura on nykyään jo toisella luokalla.
Itse rakennusprosessi sujui jo lähes rutiinilla. Kaksikerroksisen, lähes 200-neliöisen itsesuunnitellun puutalon runko tuli pakettina, mutta suurimmaksi osaksi talon rakensi vuorotteluvapaalla ollut Jarmo.
– Onhan rakentamisessa aina omat ongelmansa, esimerkiksi muurarin löytäminen oli vaikeaa, mutta kohtuullisen hyvin kaikki on sujunut, Jarmo kertoo. Hän myös kiittelee Uuraisten kunnan virkamiehiä, joiden kanssa asiat ovat sujuneet sutjakkaasti.
– Talo on kuitenkin vain talo, ei sen takia kannata esimerkiksi eroamaan ryhtyä. Sitä paitsi Jarmo on harrastanut myös YK-joukkoja Golanilla, Libanonissa ja viimeksi Kosovossa, kai siitäkin voisi ongelmia halutessaan kehittää, Vuokko huomauttaa.