Kehonhallinta nostaa mieltä ja kuntoa

Uuraisten koulukeskuksen liikuntasaliin laadittu temppurata odotti ikääntyneitä kierrokselle. Kauhistuneet katseet vaihtuivat ilon pilkkeeseen siitä, että vanhakin keho taipuu kuperkeikkaan ja krokotiilivirran ylihyppäyksiin. Kuusitoista osallistujaa koki kehossaan pienen ihmeen.
Vapaa-aikasuunnittelija Mari Sivill, fysioterapeutti Viivi Rautiainen ja lähihoitajaopiskelija Susanna Keto saivat kahdeksaakymppiä lähentelevät osanottajat harjoittelemaan tasapainoa ilmapatjalla, penkillä ja laudalla, notkistamaan olkapäitä rekillä, roikkumaan puolapuissa ja renkaissa, kieriskelemään patjalla ja hyppäämään katosta roikkuvan köyden avulla esteen ylitse.
– Valtavan ihanaa nähdä näin paljon liikettä, mitä te saatte aikaan ja miten rohkeita ja uskaltavia te olette, kehuivat ohjaajat yhdestä suusta.
Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän tasapainon kanssa tulee ongelmia. Niitä voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä.
Myös lihakset ja jänteet tarvitsevat voimaa ja nopeutta, vaikkapa niin yksinkertaiseen liikkeeseen kuin ylösnousuun lattialta. Myös lihaskalvoja on huollettava. Niitä on suoria, sivuttaisia ja ristikkäisiä kalvoketjuja. Kaikki harjoittelu nostattaa kuntoa ja tekee elämästä helpompaa ja kivuttomampaa.

Lähihoitajaopiskelija Susanna Keto on rengasrastipisteellä ohjaajana. Temppuja tekevät Helena Jussinmäki ja Anna-Liisa Muhos. Pääkuvasa Raija Onkila, Helinä Kivelä, Kirsti Sivill ja Pirkko Leinonen kyykkäävät ketterästi rekkitangon avulla. Mallia näyttää fysioterapeutti Viivi Rautiainen.


Kehonhallinnan opiskelu oli kaiken lisäksi hauskaa. Alkulämmittelyn jälkeen voitiin temppurata aloittaa mistä rastilta tahansa. Loppuverryttelu kruunasi kaiken ja silloin koettiin parin kanssa myös pallohierontaa.
Ohjaajat pitivät myös luento-osuuden ja käyttivät hienojakin termejä, kuten FasciaMethod ja Ikämoto-harjoittelukonsepti. FasciaMethod on suomalaisten fysioterapeuttien kehittämä kehonhuoltomenetelmä, jossa yhdistyvät liikkuvuusharjoittelu ja täsmävenyttely. Ikämoto-harjoitteissa on sovellettu telinevoimisteluliikkeitä ikääntyneille sopiviksi. Harjoittelu oli hyvin käytännönläheistä parin tunnin ajan. Opittiin myös, että kehonhallintaa voi treenata eikä aloittaminen ole koskaan liian myöhäistä.

Tellervo Lehtoranta

Avainsanat: