Kasvien värit valloittavat

Kekälelammen kämpällä Toivakan Paloskylässä syntyi monenväristä lankaa. Kansalaisopiston Valloittavat värit -langanvärjäyskurssilla ahkeroi kahdeksan asiasta innostunutta, heistä neljä oli ensikertalaisia.
Värjäys tapahtui eri kasveista keitetyssä vedessä. Kasveista saadaan monia eri värejä ja värisävyjä, jotka sointuvat kauniisti keskenään.Tällä kurssilla lankojen värilähteenä olivat mm. koivunlehdet, komealupiinit, poimulehdet, kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis), suolaheinä, kamomilla ja raparperinjuuri.


Langoista valmistuu jatkossa villapaitoja, sukkia, shaaleja ym. talven varalle. Ja voi niistä tehdä vaikka tyynynpäällisiä, kuten Tuula Suuronen oli aiemmin tehnyt.
– Kasvit keitetään, jotta väri saadaan niistä irtoamaan, sitten kasvismura siivilöidään vedestä pois ja jäljelle jää väriliemi. Tämän jälkeen alunalla puretetut villalangat uitetaan 80 asteisessa värikattilassa noin 1-2 tunnin ajan, jonka jälkeen värjäytyneet langat huuhdellaan ja kuivatetaan, kertoo kurssin vetäjä Riikka Huusko.


Suurin osa kasvien väripigmenteistä on vesiliukoisia, joten tarvitaan apu- eli puretusaine, joka kiinnittää värin kuituun. Yleensä puretuksessa käytetään apteekissa myytävää alunaa tai viinikiveä.
Puretus- tai apuaineita ja niiden määriä vaihtelemalla samasta kasvista voi saada erilaisia värejä. Kurssilla edellispäivältä säilytetty hibiscuksen väri lämmitettiin uudelleen ja keitokseen lisättiin ruokasoodaa, jolloin aiemmin punainen väri saatiin muutettua joko violetiksi tai vihreäksi. Huusko kertoi, että syyskuussa on tulossa seuraava langanvärjäyskurssi.

Veikko Ripatti

Avainsanat: