Kahdella pyörällä Aittovuoren ylitse

Asiat voi tehdä helpolla tavalla tai sitten hiukan haasteellisemmin. Voi esimerkiksi ajaa pyörällä asfalttitietä pitkin tai sitten rymytä metsän polkuja. Isoiksi kasvaneet pikkupojat Hannu Pasanen ja Tommi Espo valitsevat mieluusti jälkimmäisen vaihtoehdon, kuten myös Ari Saniola, joka ei haastatteluun tällä kertaa ehtinyt.
Kolmikko on viime kesän aikana parantanut yhden lajin harrastusmahdollisuuksia Uuraisilla merkittävästi ja nyt Aittovuoressa on oikea 2,7 kilometrin mittainen maastopyörärata. Maastopyöräradalle pääsee esimerkiksi Pikkulan päiväkodin takaa rantaraitilta tai uuden Aittovuoren asuinalueen läpi menevän tien yläpäästä, aivan maston juurelta.
– Muutaman vuoden olemme tässä nyt ajelleet täällä Aittovuoressa, viime keväänä Ari laittoi asiaa eteenpäin vähän virallisemminkin vapaa-aikalautakunnan kautta. Kesän aikana ollaan talkoilla rakennettu rataa, joka alkaa olla nyt aika valmis, kertoo Hannu Pasanen, joka asuu aivan Aittovuoren liikunta-alueen laitamilla. Osin rata kulkee vanhan luontopolun ja latupohjan kohdilla, suurin osa reitistä on aivan uutta ja niiden kohdille on rakennettu hyppyreitä, kivikkoja ja kallistettuja mutkia.
Kunnan mailla olevan radan suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet harrastajat. Kunta on suhtautunut hankkeeseen myötämielisesti ja kannustavasti. Uuraisten kunta on lainannut työvälineitä sekä toimittanut soraa Aittovuoren pururadan varteen, josta se on siirretty kottikärryillä ja lapiolla harrastajien toimesta oikeisiin paikkoihin.
– Vastuukysymykset hieman mietityttivät ja kunta edellytti asianmukaiset varoituskyltit. Kävimme terveystarkastajan kanssa radan kiertämässä ja katsomassa että merkit ovat kohdillaan, Tommi Espo kertoo.
Aittovuoren radan kaltaista merkattua, aina auki olevaa rataa ei Keski-Suomessa ole muualla, eikä Suomessakaan kovin monta. Vantaalla on ollut rata muutaman vuoden ja tänä kesänä on jokunen rata rakennettu eri puolelle Suomea.
– Viime viikolla täällä kävi joukko saarijärveläisiä tutustumassa ja he alkoivat heti haaveilemaan samanlaisesta Saarijärvelle, Tommi Espo kertoo.
– Maastopyörällä saa periaatteessa ajaa aivan tavallisessakin metsässä, se kuuluu aivan jokamiehen oikeuksiin, hän jatkaa.
Koska Uuraisilla on nyt rata, niin sille toivotaan myös käyttöä, sillä se tekee vain hyvää radalle. Kun puhutaan Aittovuoresta, niin yleensä käytetään sanaa vaativa, niin maastopyöräilynkin suhteen. Rataan kannattaa kokeneenkin pyöräilijän tutustua rauhallisesti.
– Radalla on jonkin verran vaihtoehtoja, esimerkiksi kaikkia hyppyreitä ei tarvitse hypätä, vaan ne voi kiertää. Eikä tulisi mieleenkään lähteä radalle ilman kypärää, Hannu Pasanen sanoo.
Myöskään moottoroidulla kaksipyöräisellä ei ole maastopyöräradalle asiaa.
Ensi kesäksi alan harrastajat ovat suunnitelleet Keski-Suomen pyöräilycuppia. Laji olisi nimeltään XCO, eli cross country olympic, muita maastopyöräilylajeja ovat esimerkiksi enduro ja down hill.
Hannu Pasanen kisasi ensimmäisen kilpailunsa vastikään, Tommi Espo on kilpailijana kokeneempi.
– Maastopyöräillessä kunto kasvaa huomaamatta, se on monipuolisesti vaativa laji, Pasanen miettii lajin viehätystä. – Vauhti ei ole todellisuudessa kovin kova, vaikka se tuolla metsän siimeksessä siltä tuntuukin, maantiepyöräily on lajina varmaankin vaarallisempi suurten nopeuksiensa vuoksi, Espo sanoo.
Maastopyöräily on laji, johon pystyy pistämään suuriakin summia rahaa, mutta vain välineisiin, muita kuluja ei lajin harrastamisessa oikeastaan olekaan, mitä nyt jokunen laastaripaketti täytyy hankkia.
– Tonnilla saa jo kohtuullisen pyörän, jos hankkii aivan halvan, lajin mielekkyys kärsii, miehet sanovat. Pyöriä on erilaisia. Hannu Pasanen, joka on enduromiehiä, pitää pyörästä jossa on joustoa niin edessä kuin takana. Tommi Espolla taas on jäykempirunkoinen, jolla hän taittaa myös työmatkoja Multialle. Molemmat miehet pitävät kohtuullisen kevyistä pyöristä.
Kun lumi sataa maahan, radalla ei enää pyöräillä, vaan osalla sitä hiihdetään, mutta ensi keväänä pusikko taas rytisee. Rakentajien toive on, että radan löytää mahdollisimman moni lajin harrastaja.

Hanna Lahtinen