Joulu on postin kiireisintä aikaa

Perjantaiaamuna elettiin Toivakan postissa kiireistä aikaa. Kävimme yllättäen katsomassa postivirkailijoiden työtä. Näin joulun alla postissa on sesonkiaika kuin mansikanviljelijöillä sadon kypsyessä. Kortti toisensa jälkeen löytää oman lokerikkonsa siirtyäkseen siitä postinjakeluauton matkaan.
– Siitä vaan toimittajakin mukaan postinlajitteluun, niin päästän nopeammin jakelutehtäviin, totesi Toivakan postin ryhmävastaava Jarkko Hokkanen vieraisille tulleelle toimittajalle.
Sen verran paljon jouluposti työllistää, että lajitteluvaihe vie muutaman tunnin enemmän aikaa kuin muina vuodenaikoina.
– Korttiposti lisää työn määrää samoin kuin joulunaikaan lisääntyvät paketitkin. Toisaalta koettu taantuma ja yleistyvä nettikorttien lähettäminen vähentävät postin määrää. On havaittavissa, että tänä vuonna postia on liikkeellä edellisvuotta vähemmän, toteavat postin työntekijät.
Joulupostin määrä kuitenkin aiheuttaa lajittelutyönä sen, että postin laatikkojakelu viivästyy ja aikataulu väkisinkin muuttuu. Toivakan postin työntekijöitä on myös sairaana ja osa muilla lomilla. Yhdenkin jakelijan poissaolo näkyy välittömästi aikatauluissa. Lisäksi pari työntekijää on siirtynyt eläkkeelle ja uudet työntekijät eivät vielä tunne kenttää samalla tavoin kuin vuosia alueen jakelusta huolehtineet.