Jokainen voi auttaa

Nyt Keski-Suomeenkin tulee koko ajan pakolaisia Ukrainasta, suuri osa on lapsiperheitä.

Uuraisilta salibandyjoukkue Kuukka Gunnersista irtosi torstai-iltana muutama ahkera pakkaamaan 300 aterinsettiä pusseihin ja edelleen asuntoihin toimitettavaksi. Vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Noora Turunen ohjeisti Patrick Pitkästä, Pasi Haaralaa, sekä Mila ja Janne Turusta. Pian kädet kävivät nopsaan ja valmiita settejä syntyi kuin liukuhihnalta. Viereisessä huoneissa pakattiin ruoanvalmistussettejä ja toisessa koottiin huonekaluja.

Suurin osa Ukrainan sotaa Keski-Suomen paenneista hakeutuu toistaiseksi yksityismajoitukseen, monet valmiiden kontaktien avulla. EU:n linjauksen mukaisesti he saavat nyt oleskeluluvan ilman turvapaikkahakemusta, joten tarkkaa lukumäärää on vaikea tietää, sillä kaikki eivät ilmoittaudu turvapaikanhakijoiksi.

– Kannustan kuitenkin kaikkia rekisteröitymään turvapaikan hakijoiksi poliisin lupapalveluissa, jotta he saavat oikeuden esimerkiksi näihin vastaanottokeskuksen palveluihin. Turistin statuksella he eivät saa mitään julkista tukea, Noora Turunen kertoo.

Vastaanottokeskus tarvitsee nyt monenlaista apua ja vapaaehtoisten käsipareja, silmiä ja korvia.

– Esimerkiksi nuorten Sekasin-chat on täysin ruuhkautunut nuorten huoliyhteydenotoista, sinne tarvittaisiin aikuisia vastaajia. Tähän saa myös koulutuksen ja ammattilaisen tukea saa vaikeampien kysymysten kohdalla. Tänne vastaanottokeskukseen taas tarvitaan apua esimerkiksi asuntojen kalustamiseen, ihmisiä saattamaan tulijoita uusiin asuntoihinsa, myös lasten leikittäjiä tarvitaan, Turunen kertoo.

Viime viikolla SPR:n Jyväskylän vastaanottokeskuksen kapasiteetti kaksinkertaistettiin ja tilat on nyt 300 tulijalle. Tilat ovat pääosin asuntopohjaisia paikkoja ympäri Jyväskylää, lisäksi väkeä on yksityismajoituksessa.

Ukrainan lisäksi avun tarvitsijoita tulee myös Venäjältä. Valtakunnallisesti toimintaa koordinoi Maahanmuuttovirasto.

-Vapaaehtoiselta vaaditaan vain halu auttaa ja sitoutumista SPR:n arvoihin. Olemme ehdottoman epäpoliittinen ja puolueeton järjestö, minkäänlaista rasismia tai syrjintää ei suvaita, Tarkoituksemme on auttaa ja suojella sotien, selkkausten ja suurten onnettomuuksien uhreja yli kansallisten, uskonnollisten ja poliittisten rajojen, Noora Turunen päättää.

Hanna Lahtinen