Itse tehtyä ja entisöityä

Timo Sivulan kunnostaman 63-vuosimallin MZ-moottoripyörän taivaansininen väritys on harvinainen näky.

Timo Sivulan kunnostaman 63-vuosimallin MZ-moottoripyörän taivaansininen väritys on harvinainen näky.

Ensin piti syntyä nelivetomönkijä, sitten projekti vähän laajeni. Nyt Timo Sivulan tallissa seisoo melkein pienen traktorin kokoinen pyöräkone. Kone on tehty alusta alkaen omin käsin ja kierrätysosista. Tavallinen katsoja ei todennäköisesti heti huomaisi, onko kyseessä kaupan tavara vai kotimekaanikon aikaansaannos, niin siistiä jälkeä uutuuttaan kiiltelevä menopeli on. Kun kone valmistuu, sen alkuperästä voi saada vinkin kyljessä komeilevasta itse keksitystä merkistä: Job Deere.
– Se on melkein John Deeren väreissä ja pojan mielestä koneella piti olla joku merkki, naurahtaa Sivula.
Kone on valmistumassa pojalle, Juhani Sivulalle 11-vuotissyntymäpäivälahjaksi. Juhlat ovat heinäkuussa ja Job on melkein valmis. Koppi odottaa tallissa tuulilasia ja pian sen voi nostaa paikalleen. Sisätilaan tulee lämmitys ja stereot. Koppi saa vielä keltamustan keinonahkaverhoilun Timon avopuoliso Arja Virtasen käsissä.
Kotikäyttöön tarkoitettu kone ei ole mikään leikkikalu, vaikka se ensisijaisesti Juhanin käyttöön tuleekin. Kuormaajalla on mahdollista luoda talvella pihasta lumet ja kuskata klapeja vajaan.
– Pojallekin on sitten pihalla tekemistä, Timo Sivula toteaa.
Sekä isä että poika ovat osallistuneet rakentamiseen. Mitään valmiita piirustuksia Sivuloilla ei ole konetta varten ollut. Isä-Sivulan päässä on ollut oma suunnitelma, joka on ohjannut työtä.
– Tällaisissa töissä on tärkeää miettiä kaikki valmiiksi päässään. On typerää joutua purkamaan rakentamaansa siksi, että suunnitteli jonkun vaiheen huonosti, Sivula kertoo.
Sivulaa ohjaa työssään vuosien kokemus vapaa-ajan rakentelusta. Kun Sivulan työpäivä Parman elementtitehtaalla päättyy, hän tulee kotiin, syö ja huokaisee hieman ja siirtyy sitten tallin puolelle. Kädet pysyvät tummantahraisina päivästä toiseen, vaikka kuinka pesisi. Viimeistään leipoessa tumma väri irtoaisi, Sivula tietää.
Harrastus sai alkunsa Sivulan lapsuudenkodissa. Pihalta löytyi vanhaa traktoria ja muuta laitettavaa, jonka parissa saattoi puuhata mielin määrin. Kaiken osaamansa Sivula on oppinut itse tekemällä ja kokeilemalla. Nyt osaaminen siirtyy yhdessä tekemällä isältä pojalle.
Sivulan taidonnäytteitä on päässyt ihmettelemään muun muassa Uuraisten toripäivillä ja Höytiän päivillä, kun Sivula on tuonut katseltavaksi vuoden 1960 Fordson Super Major -traktorin. Sekä miehen kunnostamassa MZ-moottoripyörässä että Vauxhall Vivassa on museokilvet, joten niitä saa käyttää ajoneuvona vain 30 päivää vuodessa.
– Minusta on mukavaa saada vanhoja menopelejä pidettyä liikenteessä. Tälle keväälle ei ajopäiviä juuri ole kertynyt, mutta lomat ovat vasta edessä päin. Onhan se hienoa päästä näillä ajamaan. Harvemmin tulee toista samanlaista vastaan, Sivula kuvailee.

Job Deere -konetta on rakenneltu kolme kuukautta ja pian on valmista.

Job Deere -konetta on rakenneltu kolme kuukautta ja pian on valmista.

Teksti ja kuvat Hanna Autio