Ihme hiipparit palasivat Rutalahteen

Rutalahden Nuorisoseuran ja Keski-Suomen elokuvakeskuksen järjestämässä tapahtumassa tutustuttiin 40 vuotta täyttävän Aki ja Mika Kaurismäen Arvottomat -elokuvan kuvauspaikkoihin Rutalahdessa.
Tapahtuma oli onnistunut, sillä kävelylle osallistui 70 henkilöä ja illalla Letkaliiteriin kokoontui 140 hengen yleisö katsomaan elokuvan.
Elokuvan kuvaukset herättivät aikanaan huomiota pienellä kylällä.
– Äitini soitti minulle Tukholmaan Rutalahden puhelinkopista, josta pystyi soittamaan markalla minne vaan ja puhumaan niin pitkään kuin halusi. Äitini mukaan rannassa oli ihme hiippareita, muistelee Paula Kinnunen.
Myöhemmin selvisi, että hiipparit olivat kuvaamassa elokuvaa.
Kaurismäet etsivät kuvauspaikkoja pitkin Suomea vuonna 1981 ja kuvaamaan he palasivat seuraavana vuonna. Rutalahdessa kuvattiin muutama kohtaus. Elokuva sai ensi-iltansa saman vuoden syksyllä.
Noin kolmen kilometrin kävelykierroksen vetänyt Liisa Liias kertoi, että ihmisillä oli hauskoja tarinoita Rutalahdesta.
– Puhuttiin muun muassa siitä, että Rutalahden kylälle tuli sähköt ennen Jyväskylää. Kyläbaariin liittyi monilla hauskoja muistoja.
Liias sanoi, että suurin osa tapahtumaan osallistuneista oli tuikituntematonta porukkaa.
– He olivat tulleet paikan päälle itse elokuvan takia.
Letkaliiterillä oli esillä teoksia Markus Itkosen ja Matti Sunellin kokoamasta elokuvan maisemia esittelevästä näyttelystä Arvottomien Suomi – silloin ja nyt”sekä kokoelma kritiikkejä ja aikalaiskirjoituksia elokuvasta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) arkistosta.
Letkaliiteri muuttui elokuvateatteriksi illan hämärtyessä.
– Kaikki meni kyllä nappiin ja tapahtuma oli oikein onnistunut. Sääkin suosi, Liias totesi.

Maarit Nurminen

Avainsanat: