Hyvä tulee kun itselle rakennetaan

Tunnelma oli kunnanviraston kokoushuoneessa suorastaan hymyilevän harras viime keskiviikkona. Ilmeet olisivat voineet olla vakavampiakin, niin isoja taloudellisia sitoumuksia siellä tehtiin. Mutta kun kauan odotettu seurakuntatalon rakennusprojekti vihdoinkin urakkasopimuksilla käynnistyi, seurakunnan luottamushenkilöiden, työntekijöiden ja talon rakentajien oli mahdoton peitellä iloaan.

Talo rakennetaan Terve talo –periaatteella.

– Olin jo silloin mukana, kun päätettiin entisen seurakuntatalon purkamisesta ja se ei todella ollut mikään terve talo, totesi kirkkovaltuuston edellinen puheenjohtaja, nykyinen varapuheenjohtaja Timo Kässi.

Myös seurakunnan työntekijät odottavat innolla ensi vuoden kesäkuuta, jolloin esimerkiksi lapsityö pääsee uusiin, tarkoituksenmukaisiin ja turvallisiin tiloihin. Rakennuksessa seurakunnan toimintamuodot ja hallinto sujuvat saman katon alla. Esimerkiksi sali taipuu eri tilaisuuksiin ja tarpeisiin, kun asiat on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa.

Arkkitehtitoimiston toimitusjohtaja, hankkeen rakennuttajakonsultti Kyösti Marjanen totesi, ettei Uuraisten keskusraitin varteen sopisi mikään supermoderni arkkitehtooninen luomus.

– Ei tehdä monumenttia, tehdään kylämaisemaan istuva ja toimiva talo.

Uusi seurakuntatalo tulee maksamaan yhteensä noin 2,2 miljoonaa euroa. Pääurakan sai 1 345 400 eurolla Rakennusliike Seiska Oy. Sähköurakan vei 254 696 euron tarjouksellaan Ajansähkö Oy, 186 496 euron arvoisen putkiurakan tekee JKL-Hana Oy, ilmastointiurakka meni Keski-Suomen Ilmastointihuollolle 136 400 eurolla ja rakennusautomaatiotyöt Fidelix Oy:lle 23 064 euron tarjoushinnalla.

Vaikka suurimmat työt menivät ulkopaikkakuntalaisille yrityksille, rakennustyömaalla on paljon uuraislaista osaamista. Putkiurakan allekirjoitti toimitusjohtaja Keijo Ström, joka on syntynyt Tehlolla, Sääkspään rannan saunassa. Ilmanvaihtofirman työtä johtaa uuraislainen Marko Malinen. Sähkötyöt suorittavan yrityksen toimitusjohtaja Heimo Niininen on syntyisin Jokihaarasta.

Ja kun se työmaan likimain tärkein herra, pääurakoitsijan vastaava mestari Juhana Koivistokin asuu Uuraisilla, Haukimäentiellä, paikallisväriä ja –tuntemusta rakentajaväestä löytyy. – Ja sekin mainio puoli tässä on, että kun itselle omaa rakennetaan, siitä tulee väkisinkin hyvä, kiteytti Koivisto.